Снимка: Reuters

Биолози от САЩ съобщават за рядко откритие – неизвестен досега вид дребни риби с несъразмерно големи глави, които обитават планински реки в Айдахо и Монтана, предаде Ройтерс.

Новият вид представлява тип сладководен главоч - клас риби, обитаващи дъното на студени бързеи в Северна Америка и известни с големите си глави и раменна структура.

"Откриването на нов вид риба е нещо, което не съм вярвал, че ще се случи в кариерата ми, тъй като е изключителна рядкост в САЩ", казва Майкъл Йънг, съавтор на публикацията в специализираното издание "Зоотакса".

Специалистите от планинската служба в Монтана са попаднали на новия вид, докато изготвяли генетичен инвентар на рибите в басейна на река Колумбия. Първоначално учените не били сигурни, че са се натъкнали на нов вид. Направените впоследствие генетични тестове и изследване на ключови характеристики обаче са показали, че представителите на новия вид, наречен кедров главоч, се различават съществено от известните видове сладководни дънни риби.

Основното различие при кедровия главоч е в шипообразните структури на главата, които вероятно предпазват представителите на вида от хищници, и в линиите от миниатюрни пори от двете страни на тялото, използвани от рибите, за да откриват движение и съединения в заобикалящата ги среда.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase