Снимка: Reuters

Дори две бири на ден увреждат паметта на мъжете на средна възраст, установи британско проучване, цитирано от Асошиейтед прес и Франс прес.

40-годишните представители на силния пол, които консумират по две халби бира на ден, рискуват да ускорят загубата на менталните си способности с шест години, докато стигнат до пенсионна възраст.

Проучването е било осъществено от екипа на д-р Северин Сабиа от лондонския "Юнивърсити колидж" и е обхванало над 5000 държавни служители в десетгодишен период, приключил през 2009 г.

При изследването е била установена връзката между консумацията на алкохол и загубата на паметта.

"Злоупотребата със спиртни напитки води до рязък спад на всички когнитивни способности на мъжете на средна възраст", твърди д-р Сабиа.

Тези, които са пили много в продължение на 20 години, показали преждевременна загуба на памет. Но изненада предизвикали резултатите при умерените консуматори на алкохол. И при тях било наблюдавано неумение да запомнят информация и затруднения при решаването на проблеми. Отслабвали изпълнителните функции на мозъка, които включват съсредоточаването на вниманието и умението да се разсъждава. Те застарявали с година и половина в сравнение с трезвениците, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase