Даян Милър и Франк Гери на откриването на залата "Уолт Дисни" в Ел Ей. Снимка: Reuters

Даян Дисни Милър, дъщеря на Уолт Дисни, почина в дома си в Напа, Калифорния на 79 години от усложнения след падане, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Като любимата дъщеря на Уолт Дисни и едно от неговите вдъхновения за създаването на "Дисниленд", тя има специално място в историята на компанията "Уолт Дисни" и в сърцата на феновете по целия свят", заяви президентът на компанията Робърт Айгър.

Даян Милър е голямата дъщеря на Уолт и Лилиан Дисни. Тя е казвала за баща си, че е бил грижовен човек, проявяващ търпение към децата си. През 2009 г. Даян Милър основава семейния музей "Уолт Дисни" в Сан Франциско. Тя има голям принос и за завършването на проектираната от Франк Гери концертна зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис.

Даян е разказвала, че идеята за създаване на "Дисниленд" е дошла на баща й, когато ги е водил със сестра й Шарън на въртележка.

"Той седеше там и си мислеше, че би трябвало да има повече неща, които родителите и децата да правят заедно. Така се роди идеята за "Дисниленд", споделя тя през 1998 г. пред "Сан Франциско кроникъл".

Даян Милър има седем деца, 13 внука и едно правнуче, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase