Снимка: Reuters

Хлябът и сиренето вече ще може да се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват растежа на плесен и бактерии, съобщи британския "Дейли телеграф".

Технологията за предотвратяващи плесена химикали в торбичките е разработена от фармацевтичната компания "Янсен" и производителя на пластмасови продукти "Симфони енвайърментъл". Те водят преговори с производители на храни и с магазини за въвеждане на продуктите.

Антимикробните опаковки са подходящи още за плодове, зеленчуци и месо, защото
предотвратяват растежа на бактерии като Е. коли, Салмонела, Листерия, които водят до хранителни отравяния.

Възможно е да бъдат използвани и за обработване на изкуствени тъкани, за да спират бактериите, причиняващи неприятна миризма, отчитат учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase