Този събрат на Патрик има съвсем различен живот - в национален парк в Бурунди. Снимка: архив, Reuters

Мъжката горила Патрик - обитател на зоопарка в Далас, Тексас, ще бъде преместен в зоологическа градина в Южна Каролина. Там той ще бъде подложен на терапия заради проявите му на сексистко отношение към дамите от собствения му вид, предаде Ройтерс.

195-килограмовият Патрик ще бъде изпратен в зоопарка Ривърбанкс в Колумбия, Северна Каролина, където ще обитава самостоятелна ергенска квартира. Зоологическата градина в щата е известна с работата си с горили с поведенчески проблеми.

Гледачите на Патрик от зоопарка в Далас разказват, че питомецът им общува нормално с хора, но не и със себеподобни.

Постоянните им опити да го социализират с останалите горили и най-вече с женските с надеждата да свикне с тях и дори да се размножи, са удряли на камък. Патрик така и не е успял да се впечатли от потенциалните си партньорки, ухапал е една от тях, а към останалите е демонстрирал презрително отношение и не им е спестил щипането.

"Не е като да не сме опитвали, Патрик е тук от 18 години", казва говорителката на зоопарка в Далас Лори Холоуей.

Сексистки настроеният питомец е по-толерантен към мъжките горили, но досега се е сближавал само с една - мъжкаря Джабари, който бе застрелян от даласки полицаи през 2004 г., след като избяга от зоопарка и нарани трима души.

Заради опакото си поведение Патрик живее отделно от останалите горили в зоологическата градина в Далас. Мъжкарят ще бъде преместен в Южна Каролина, за да се освободи място за новопридобитите две мъжки горили, сред които е Зола - танцуващият брейк мъжкар, чието видео стана хит в интернет.

Джон Дейвис, отговорник за бозайниците в зоопарка Ривърбанкс, казва, че първоначално Патрик ще живее отделно от останалите три горили - всичките мъжки, но ще има възможност да ги вижда и подушва. По-късно косматият сексист може да бъде "представен на момчетата" и всички те да заживеят в залесена ергенска квартира.

Патрик е роден в зоопарка в Бронкс през 1990 г. След като е изоставен от майка си, е преместен в зоологическата градина в Торонто, където е поверен на грижите на гледачи заедно с друг мъжки екземпляр на същата възраст. Когато става на 5 години, Патрик е прехвърлен в зоопарка в Далас. Заради начина си на отглеждане той общува без проблем с хората и е любимец на посетителите и гледачите. "Патрик е прекрасен и умен, всички го обичат. Тъжно ни е, че ще трябва да се разделим, но това е най-доброто за него и за зоопарка", допълва говорителката на зоологическата градина в Далас.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase