Снимка: Reuters, архив

Честите срещи с тъщата или свекървата поддържат щастието в брака, установи австралийско проучване, цитирано от британския "Дейли мейл".

Учени от университета Дийкин, щата Виктория, изследвали 2000 пълнолетни австралийци и им задали въпроси за контактите им с майките на своите половинки.

Оказало се, че тези от анкетираните, които се радвали на подкрепата на собствената си майка и на майката на половинката си, се оказали с по-щастливи и по-сплотени семейства.

"Женените двойки с балансирани връзки с родителите и на двамата партньори показаха по-висок индекс на щастието", заяви авторката на проучването Мелиса Уайнбърг. Тя посочва, че ако семейството поддържа по-тесни връзки предимно с единия родител на партньорите, бързо започва да се наблюдава дисбаланс в семейната среда и чувство на разочарование за тези, чиито родители са пренебрегнати.

Средният индекс на щастието в Австралия възлиза нормално на 73,7 - 76,7 пункта от сто възможни. Тези от анкетираните, които се срещали поне веднъж седмично с тъщата или със свекървата си демонстрирали стойности от 78,7 по този показател, сочи изследването.

В телефонното интервю бил зададен и въпросът как анкетираните биха прекарали два часа в седмицата, ако им бъде позволено да правят каквото си пожелаят. Мнозинството от запитаните заявили, че биха посветили това време на семейството си. Само 0,2 на сто от участниците в анкетата признали, че биха се отдали на секс за споменатите два часа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase