Снимка: Булфото

След като веднъж бе отложено, шестото издание на София Прайд 2013 ще се състои на 21 септември. Ежегодното шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансполови (ЛГБТ) ще бъде с начална точка пл. "Независимост" в 15:00 часа.

Организаторите обещават да бъдат цветни и да преминат по софийските улици в пълния си блясък.

За разлика от много западни карнавални паради, София Прайд е правозащитно събитие, което всяка година отправя послания и позиции по различни социално значими теми за ЛГБТ общността, заявиха от сдружението.

Тази година те ще поискат справедливост за Михаил Стоянов и неговите убийци. 26-годишният студент по медицина бе нападнат и убит в Борисовата градина през 2008 година, а две години по-късно полицията задържа група, която "прочиствала" парка от гейове.

Във фокуса на София Прайд ще бъдат и антидемократичните според ЛГБТ закони срещу т.нар. "гей пропаганда", приети по-рано тази година от Руската федерация.

"Тези закони не само нарушават фундаментални човешки свободи и права и основополагащи демократични принципи, но и биват наложени въз основа на клевети и неверни стереотипи за хомо- и бисексуалността и дефинираните от тях общности", коментира Моника Писанкънева, член на организационния комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase