Снимка: Dina Goldstein

Всяко малко момиче обича да чете приказки за принцеси, които макар изпълнени с много премеждия, винаги завършват с щастлив край. И всяко малко момиче вярва, че когато порасне, то също ще срещне своя принц, с когото ще живеят безгрижен и изпълнен с любов живот. Разбира се, в реалността нито един човек няма гаранция за вечно щастие.

Изглежда фотографката Дина Голдщайн иска да доближи приказките и техните главни героини максимално до действителността, в която не всичко е розово.

Проектът „Fallen Princesses“ (от английски „паднали принцеси“) показва емблематични приказни герои с трагични съдби, включително рак, алкохолизъм и нещастен брак. Дина Голдщайн обяснява, че проектът е плод на лична болка, която се изправя срещу мотива „и заживели щастливо“, който се насажда в децата още от детските години.

Фотографката се вдъхновила от трагичен случай в собствения ѝ живот – нейната дъщеря започнала да се интересува от приказки и принцеси, а малко след това майка ѝ била дигностицирана с рак. Това накарало Дина да си представи какво би се случило с живота на принцесите по-късно, след края на приказките. Първата идея от проекта била свързана именно с Рапунцел, която губи скъпоценната си коса заради химиотерапия, пише вестник Daily Mail.

„Аз съм реалист, затова исках принцесите да попаднат в реални житейски ситуации със своите проблеми“, обяснява Голдщайн. Снимките от проекта са заснети на различни локации около Ванкувър, включително и депо за боклуци. Една от най-противоречивите снимки на Дина е тази, изобразяваща любимата на Аладин - Жасмин, като воин, носещ огромна пушка в средата на военна зона. По тази причина някои хора обвинили фотографката, че представя принцесата от Близкия Изток като терорист.

Дина се надява нейните провокативни снимки да разбъркат емоциите на хората и да ги накара да се замислят за нещата от живота. Човек трябва да съзерцава реалния живот – провалени мечти, замърсяване на океана, войни, затлъстяване, изчезване на местни култури и рак – неща, за които никой не подготвя малките деца.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте циничната версия на живота на принцесите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase