Снимка: Reuters
fallback

Изкуствени насекоми ще могат да опрашват растенията след време, планират учени от Харвардския университет и биолози от Североизточния университет в Бостън.

В рамките на лансирания през 2009 г. проект RoboBee вече летяха пчели роботи с размах на крилете 3 сантиметра. Крилете са задвижвани от "мускул", създаден от пиезоелектрични материали, които се деформират под въздействието на известно електрическо напрежение.

Преди обаче пчели роботи да полетят из полята, учените ще трябва да се справят с няколко сериозни предизвикателства. Едно от тях е свързано със захранването на изкуствените насекоми с енергия. За целта учените работят над създаване на миниатюрни батерии.

Друго сериозно предизвикателство е разработването на система за навигация и разпознаване, съобразена с онова, което вижда летяща пчела.

Освен това учените ще трябва да осигурят и начин за комуникация между пчелите роботи, което да подобри тяхното сътрудничество.

Планира се програмният език Karma да посочи на всяка пчела робот новата зона за опрашване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Драгунов, за опазване на природата има друг проект - на Ал Гор. В него работи и българчеyoutube/watch?v=NXMarwAusY4

21

jorkatta

преди 10 години

До Боят настанаТова не се прави с цел да измести пчелите, а с цела да ги замести, защото пчелите вече са едва ли не застрашен вид, а без пчели планетата ще загине......

20

Боят настана

преди 10 години

И тези слуги на лукавия ги наричат учени тия ****а сатанински трябва да се изгорят час по скоро.ГМО храни,работи ,пчели...Не случайно Норвегия направи ноев ковчег за семена в недрата на планината монсанто иска да унищожи всички природни растения и животни и да контролира човечеството с отровите си!!!!!!

fallback