Сватбата си е сватба, моминското име си остава. Снимка: Reuters

Една трета от съвременните младоженки във Великобритания на 20-годишна възраст запазват моминските си имена, констатира национално проучване, публикувано в "Дейли мейл".

При 30-годишните този процент спада на 26 на сто, а при 60-годишните той е едва 12 на сто.

Специалисти анализирали женските фамилни имена в социалната мрежа на потребителките, които твърдели, че са омъжени, и ги сравнили с профилите на техните съпрузи. Те установили, че по-младите британки все по-често се възприемат като феминистки. Те отказват да приемат фамилните имена на своите съпрузи и търсят равнопоставеност в отношенията с техните партньори.

Според проф. Анджела Макроби от Лондонския университет генерацията на 30-годишните британки били разколебани и били по-склонни към отстъпки заради отрицателната реакция на обществото към радикалния феминизъм. Но младото поколение все по-често се противопоставя на традицията за промяна на фамилното име след брака.

Във Великобритания се налага в наши дни и "смесен вариант" за преодоляването на дилемата за запазването на моминското име. Много британки на практика си остават с моминското име на своето работно място, макар че в личния живот реално взимат фамилното име на съпруга си, за да парират натиска на брачния партньор и на неговите роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase