Снимка: Reuters

Храни като белият хляб и картофите въздействат на зони в мозъка, свързани с пристрастяването, съобщава "Дейли телеграф", позовавайки се на изследване на американски учени.

Резултатите от проучването може да обяснят защо е толкова трудно човек да спре да похапва солети и чипс, които са му под ръка.

Учените от центъра за предотвратяване на затлъстяването към детската болница в Бостън използваха сканарища технология, за да наблюдават мозъчната дейност на доброволци четири часа след като са се хранели. Така те са установили, че рафинираните въглехидрати задействат центрове на удоволствието в мозъка.

Точно тези негови части са свързани също със зависимости и наркомания. Затова е възможно някои храни също да предизвикват пристрастяване.

"Резултатите показват, че ограничаването на въглехидрати с висок гликемичен индекс може да помогне на хората със затлъстяване да не им се яде толкова и да не преяждат", каза д-р Дейвид Лудвиг от екипа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase