Виното става с по-голяма плътност и по-наситен аромат, ако... слуша класическа музика, твърдят производители от Германия, цитирани от ДПА.
Учените са стигнали до това уникално заключение, след като в продължение на един час всеки ден по време на 10-седмичния процес на ферментация виното на Кристиан Буц от Хохщад "слуша" класическа музика - от "Приспивна песен" на Брамс до "Кармен" на Бизе.
Резултатите говорят сами - 25 доброволци, тествали вина със затворени очи, са предпочели ферментиралото под звуците на класическа музика.
"Търсенето на музикално вино е голямо и то бързо се разпродава", казва производителят.
Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло.
"Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?", се запитал 40-годишният Кристиан Буц.
Звуковата система, която винопроизводителят използва, е разработена от музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Самият Буц отбелязва, че ферментиралите под звуците на класическа музика вина физически не се различават от останалите, но имат по-голяма плътност и по-наситен аромат.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
3
6ifoto
преди 10 годиниако следваме писанието в статията,тук ще се ражда само оцет....не им вервайте
2
Берлиоз
преди 10 годиниКакво ли вино пие Б.Б.?
1
Petar, NY
преди 10 годиниIspancite praviat vino po tozi nachin ot 15ti vek. Vinarnite sa do manastira kydeto monasite peiat podobna cyrkovna muzika. Predi sedmica vidiah syshtoto neshto v California. Vinarna koiato e sobstvenost na ispanska firma imaha visokogovoriteli v mazata i zvucheshe cyrkovna muzika. Taka che dobyr den i nazdrave. :)