Дума, която се пише с над 60 букви, отпадна от немския език. Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-дългата дума в немския език, която се изписва с над 60 букви, вече няма да се използва поради промяна в законодателството, която я прави излишна, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Думата Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz е за закон, регулиращ изследването на говеждото. Заради уеднаквяване на германското законодателство с европейското той повече няма да се прилага, защото се отменя изследването на здрави животни.

Най-дългата дума в немския език не е използвана често, защото е била заменяна със съкращение от 10 букви RkReUeAUeG.

Законът беше въведен през 1999 г. като част от мерките за защита на потребителите от болестта луда крава.

В немския език има много съставни думи, които са прекалено дълги и много от тях имат съкратени версии. Повечето са от правни текстове, но има и химически термини. Тъй като обикновено те се заместват със съкращения, често дори не влизат в речниците.

Новата най-дълга дума в немския език вероятно ще е почти 50-буквената Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe - "вдовицата на капитана на дунавската корабоплавателна компания".

Според водещия речник на немския език Duden най-дългата дума е 36-буквената Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung - автомобилна застраховка "Гражданска отговорност", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

borovinka

преди 10 години

И на английски има доста дълга дума, която значи същото като нашата "непротивоконституционствувателствувайте": Antidisestablishmentarianism - не знам от колко букви е, но не е кратичка. ;) Честито и на желаещите да учат английски.

13

Анонимен

преди 10 години

Всъщност Немският език е най-хубавия западен език! (литературния)Който е имал време да учи Английски, Френски, Немски и Испански, а да не говорим за някои други езици, знае какво имам в предвид.

12

Анонимен

преди 10 години

До do KolioНормално, все пак тук е Бавария ... нагоре не се поздравяват със слуга !!!

fallback