Хлебарките също еволюират. Снимка: Reuters
fallback

Европейските хлебарки еволюират, за да избягват отровата, прикрита със захар, алармира BBC, позовавайки се на изследване на учени от университета на Северна Каролина.

Те са установили, че хлебарките мутанти имат "реорганизирано" чувство за вкус, с което възприемат глюкозата, която се поставя за примамка в отровата, не като сладка, а като горчива.

Така хлебарките вместо да поемат отровата, я избягват, посочват учените.

Учените от същия екип забелязаха за пръв път преди 20 години, че някои пестициди не могат да изгонят хлебарките от домовете, защото стръвта вече не ги привлича.

"Клетките, които обикновено реагират на горчиви съединения, реагират на глюкозата при тези мутирали хлебарки“, отбелязва д-р Шал от екипа. Така те възприемат глюкозата като горчиво съединение.

Самият специалист нарече това нова глава в еволюционното надпреварване между хората и хлебарките.

"Ние продължаваме да ги преследваме с инсектициди, а те непрекъснато си изработват механизми, за да ги избягват", посочи в заключение той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 години

Смърт на *** ... да ни е жив и здрав Бойко Борисов!

35

11 do 36

преди 10 години

Ама верно ли? Зъби имаха ли и ревяха ли кат планински лъв?

34

Г.Т.

преди 10 години

Извън темата: Парахода се е пообъркал ама ме наведе на мисли таз дума "отселя" ... звучи ми като "отселих се - тоест напуснах село и дойдох у градо" :)По темата: Преди 2 години повиках "терминатори" на таквиз гадини и се отървах кардинално!

fallback