На много места насекомите са деликатес. Снимка: Reuters

ООН има ново оръжие срещу глада и замърсяването - насекомите, които пълзят или летят край нас, съобщава  Асошиейтед прес.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие приветства използването на скакалци, мравки и други насекоми за храна на хора, селскостопански животни и домашни любимци. Доклад от 200 страници, огласен на пресконференция в централата на организацията в Рим, изтъква, че 2 милиарда души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали и са много екологични.

Насекомите "много ефикасно" превръщат храната си в месо, което е подходящо за ядене, изтъкна организацията.

Повечето насекоми произвеждат по-малко вредни за околната среда парникови газове, а и се хранят с човешки и хранителни отпадъци и компост. Засега насекомите, използвани за храна, се събират в горите. Повечето специализирани ферми са обикновено семейни и обслужват пазарни ниши.

"Насекомите са навсякъде и те се възпроизвеждат бързо. Те оставят и нисък отпечатък в околната среда. Сравнени с месото и рибата, протеините им са с високо качество и са "особено важни като хранителна добавка за недохранените деца", отчитат от организацията.

Насекомите са също богати на мед, желязо, магнезий, манган,фосфор, селен, цинк. Те са и източник на фибри.

Университетски биолози анализираха хранителната стойност на ядливи насекоми. Някои от тях, като бръмбари, мравки, скакалци и щурци се доближават до нетлъстото месо и рибата по съдържание на протеини в един грам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase