Ризата мечта вече е на пазара. Снимка: Reuters

Американска фирма пусна на пазара риза, изработена със специално влакно, която може да се носи, без да се пере и глади в продължение на 100 дни, съобщава "Дейли мейл".

Уникалната дреха е ушита от вълнен плат с много тънка нишка и съумява да се пребори с телесната миризма. Тя ухае на свежо и при най-обилното потене.

Фирмата е тествала новия си продукт, като го предоставила на туристи в Андите и на посетители в нюйоркски нощни клубове. Лабораторните тестове показали, че специалната вълнена нишка, разработена от компанията, се къса 6 пъти по-трудно от памучната.

Вълната също по-трудно се мачка, защото в нея има естествени съставки, които възвръщат първоначалната й форма.

Производителите твърдят, че потта не се задържа по вълната, защото позволява на влагата да се изпари. От компанията твърдят, че сама по себе си човешката пот няма мирис. Тя започва да издава неприятно ухание, когато остане по кожата и по нея се развият бактерии.

Вълната обаче спира този процес, тъй като повече от всички останали материи, попива течностите и им позволява да се изпарят.

Компанията шест месеца разработвала влакното Cotton-Soft. Устойчивите на мръсотия ризи струват 63 британски лири, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase