Снимка: Reuters

Плъховете, досущ като хората, страдат от сезонни промени в настроението и са по-тъжни през дългите летни дни, установи проучване на американски учени, цитирано от "Дейли мейл".

При човешките същества депресиите ги спохождат през зимата,когато нощите са много дълги. Но гризачите имат друг жизнен цикъл. Те са най-активни през нощта и когато мракът "не им
достига", изпаднат в тревожни и стресови състояния, смятат експертите.

Този ефект се предизвиква от нивата на допамин в мозъка на плъховете, изтъква ръководителят на екипа проф. Никълъс Спицър от Калифорнийския университет в Сан Диего. Еволюционно те са оцелели, след като са се адаптирали да търсят храната си нощем, когато са по-малко изложени на опасности.

Екипът на проф. Спицър изложил опитни плъхове на 19 часа светлина и само на 5 часа мрак в продължение на една седмица. Била установена промяна в химията на мозъка на животните, които изпаднали в депресия.

При промяна на режима - 5 часа светлина и 19 часа мрак, плъховете бързо си връщали кондицията и настроението им се повишавало. Те били по-склонни да изучават нови обекти и да плуват. През периодите на тъмнина плъховете отделят повече допамин, който ги кара да се чувстват добре.

Веществото, отделяно в мозъка, в присъствието на светлина - соматостатинът, имал противоположно въздействие. То карало гризачите да изпитват страх и да станат много по-раздразнителни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase