Снимка: Reuters
fallback

Различните култури имат различни дефиниции за това кое е приемливо и кое не. Носенето на камшик например може да ти докара арест в някои части на света, докато в други си е съвсем нормално да отидеш на вечерно парти с него.

Някои правителства и култури обаче преминават границата, предприемайки откровено смешни и неадекватни действия, за да предпазят благоприличието на гражданите си. Ето примери: 

Иранското правителство обработва холивудските филми допълнително

Иранското правителство има един проблем (добре де, много проблеми). Иранските граждани обичат да гледат американски филми, но правителството има над три дузини правила за това какво точно може да бъде показано по време на филма.

Правила от рода на – без близък кадър на женски лица, без кадри на мъже и жени, стоящи близо един до друг и без кадри, които представят брадати мъже в лоша светлина.

Тези правила на практика ще забранят почти всички филми, но тъй като от правителството са наясно, че това няма да попречи на разпространението им, са решили просто да ги обработват дигитално, преди да ги пуснат по киносалоните. Всичко, което им се стори скандално и неблагоприлично, бива премахнато. Като деколтето на тази жена например:

В иранската версия на сериала „Изгубени“ пък един от паранормалните ефекти, случващи се на острова, е.. внезапната поява на нарисувани тениски по телата на женските персонажи:

Диалозите във филмите също търпят доста промени. Като отидеш да гледаш ирански дублаж, се оказва, че където се говори за бира, всъщност става дума за... лимонада. Трезвеници такива!

А диалозите със сексуални препратки и предложения за едно бързо креватно изживяване изведнъж се трансформират, като вместо секс героите си предлагат брак. В „Първичен инстинкт“ с Шарън Стоун например има не по-малко от 270 предложения за брак. И нито една сватба.

А сега, гражданки, научете се да изчислявате от какви ъгли е възможно да ви наблюдават..под полата?

В китайската провинция Джъдзян през 2012 година полицията се сблъсква с проблем. Голям проблем! В масово явление се превръща перверзни мъже да шпионират безсрамно жените и да търсят начин, по който да видят прелестите им. Полицията решава да се пребори с воайорите и да запази благоприличието на обществото, а гениалното им решение се уповава на едно: математиката!

Полицията пуска серия от чертежи и диаграми, които показват на жените как да скрият, математически обосновано, гледката към поличките си.

Диаграмите представят жените в ежедневни ситуации като седенето в метрото или возенето на някой ескалатор. Сложни линии обясняват как на база на височината на воайора и жената и разстоянито между тях да се калкулира от кои позиции точно гледката ще е достъпна за перверзника.

Идеята, оказва се комай, е като видят как и къде е застанал някой, жените бързо да калкулират на база схемите дали мъжът воайорства, или не.

Всъщност цялата драма започва, когато в полицията получават снимка на мъж, успял да постави в претъпкания автобус малка камерка под полата на гражданка, нагло записвайки... каквото там има за записване.

Малко след като диаграмите се появяват на сайта на полицията, се оказва, че не вършват никаква работа на жените. Напротив, те дори помагат на воайорите по-лесно да си намерят ъгълче за наблюдение.

Какво правиш жено, виждам те! Сега ще горя в ада заради теб!

За ултраортодоксалните евреи всеки контакт между мъж и жена, които не са съпруг и съпруга, е неприемлив. Много жени обаче безсрамно не се съобразяват с исканията на някои крайни общества в Ерусалим и имат наглостта да вървят по който тротоар си искат или пък да се качват в който автобус си пожелаят. А горките ултраортодоксални евреи не искат да си навлекат някое вечно проклятие само защото са решили да отидат до ъгъла, за да си купят чушки и сирене.

Затова обаче си има решение - „очилата на скромността“! Стъклата им са силно замъглени и не позволяват на праведника да вижда добре жените... и каквото и друго да било де.

Из кварталите на ултраортодоксалните евреи има доста места, на които човек може да си купи тези очила, "които ти помагат да не виждаш". За около 6 долара се сдобиваш със средство, което ти позволява да виждаш само на няколко метра пред теб, а скрива от погледа ти безсрамниците, които са излезли да се разходят по улицата.

Все пак в религиозните квартали нещата не са толкова трудни – нарушителите на забраните са сравнително малко и само с едни очила успяваш да се спасиш от врящия казан. Ама какво става, когато се наложи на някого да излезе извън квартала? На място, на което жените, търсещи религиозни фанатици, за да ги тормозят, изобилстват?

Ама, не се притеснявайте, хората са го измислили! Слагат специални качулки, с които си блокират цялото периферно зрение. Е, понякога се блъскат в стени, кофи за боклук и стълбове, но какво е една синина пред вечното спасение?

Тази работа с очилата всъщност не е кой знае какво, че даже си е направо проява на невероятна толерантност и широкоскроеност, поне в сравнение с обществото "Сикриким". Това са група от около 100 души, които искат ултраортодоксалният им квартал да стане, хм, коя е следващата по сила дума след 'ултра'? Може би супермегаултра? Та, те искат кварталът им да стане супермегаултраортодоксален.

И се опитват да го постигнат, като чупят прозорци, драскат по стените и дори замерят с торби, пълни с фекалии. И всичко това в името на благоприличието, разбира се!

Една от набелязаните им цели е магазинче за сладолед. Защо ли, питате се? Ами, ето заради това:

Да, "Сикриким" са твърдо убедени, че близането на сладолед на публично място си е чиста доза разврат!

Очевидно има само два варианта: да си ближеш сладоледа на усамотение, или вместо да ближеш, да отхапваш.

Магазинчето вече е направило два различни входа – един за мъже и друг за жени, но това не спира супермегаултрарелигиозните фанатици да влизат с взлом нощем в магазина и да трошат наред.

По материали на Cracked.com

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

мим

преди 11 години

До онбашиятаЧе ние какъв демографски проблем имаме?

49

Kratos

преди 11 години

Хер Анонимен ще видим като умра... Лошото е ,че няма да видя нищо,защото просто ще престана да съществувам ... Няма Ад,няма Рай :/

48

Анонимен

преди 11 години

Хер Кратос,само ще ти кажа,че в ада няма вярващи в Бога,защото всички са се убедили че съществува,"но след "дъжд качулка"

fallback