Близначките от филма "Сиянието" по Стивън Кинг. Скрийншот: Youtube

Близнаците нямат най-добрата репутация, що се отнася до киното поне. Често ги представят като демонични създания или деца, които се опитват да очернят живота на родителите си. Е, тази репутация може и да не е изцяло незаслужена. Ако близнаците те плашат, позволи ни да ти разкажем няколко истински истории за тях, от които косъмчетата на врата ти ще настръхнат.

Две близначки полудяват без причина по едно и също време.

Урсула и Сабина Ериксон са еднояйчни близначки от Швеция. Двете живеят нормален щастлив живот заедно със семействата си, а в медицинските им картони не фигурират никакви психически заболявания. Едната живее в САЩ, другата - в Ирландия.

Един хубав ден Урсула решава да отиде на гости на сестра си в Ирландия и.. . това, което следва, е серия от неконтролирано насилие и споделена лудост, а резултатът е няколко пътни инцидента, убийство и десетки крайно объркани ченгета.

Двете сестри са в Ирландия, когато, по незнайни причини, решават да хванат автобуса за Лондон. В автобуса двете се държат като футболни хулиганки, чийто отбор тъкмо е загубил, и шофьорът се принуждава да ги изхвърли и ги оставя по средата на пътя.

Изведнъж двете започват да вървят по средата на магистралата, въобще не се интересувайки от профучаващите покрай тях коли. За щастие на мястото се оказва полицейски екип, който ги дръпва встрани от пътя.

Изведнъж обаче Урсула без никакъв повод или предупреждение се хвърля под гумите на връхлитащ камион. Ченгетата нямат време да реагират по никакъв начин, защото секунда по-късно Сабина прави същото и е блъсната от автомобил.

Но това не е краят на историята. Сабина се изправя след удара от колата и напада полицаите. Шестима души са необходими, за да я укротят. Урсула се опитва да направи същото, но й е доста трудно, защото и двата й крака са счупени.

След тази ситуация Сабина изведнъж започва да се държи изключително нормално. Няма и помен от умопомрачението й и още на следващия ден полицаите я пускат.

Няколко часа по-късно тя убива мъж, защото й предложил място, на което да седне. След това се хвърля от мост.

И оживява.

Осъдена е на 5 години затвор (само 5, защото в ситуацията очевидно не било трудно за адвокатите й да докажат, че е луда). Но ако Сабина е лудата, защо Урсула се хвърля първа под гумите на камиона?

Проверка показва, че нито една от двете не е употребила алкохол или наркотици.

Според някои психолoзи едната сестра страда от шизофрения, но някак си е успяла да „инфектира“ и другата със заболяването. Връзката им е била толкова силна, че щом едната загуби ума си, веднага това се случва и с другата.

"Безмълвните близначки"

Наричат Дженифър и Джун „безмълвните близначки“ още от детството им, защото двете момичета отказват да разговарят с когото и да било, освен помежду си. Дори използват таен език, който само те двете разбират, за да не могат другите да разберат мислите и намеренията им.

Двете момичета отказват да четат или пишат в училище, но за сметка на това вкъщи изписват десетки дневници и прочитат стотици книги.

Като всички деца те обичат да играят игри. Но тях куклите не ги интересуват, игрите им са странни и зловещи.

Имали ритуал, в който решавали коя от двете ще се събуди първа на следващата сутрин. И това винаги била тази, която е избрана. Освен това любимата им игра представлявала: едното момиче спирало да диша и докато не си поемело дъх, другата също нямала право да диша.

Тяхната връзка била странна и сложна. От една страна, двете са най-добри (и може би единствени) приятелки, но от друга, на няколко пъти правят опити да се.. умъртвят.

Веднъж Дженифър опитала да удуши сестра си с кабела на радиото, а друг път Джун бутнала Дженифър от мост.

Колкото повече растели, толкова по-опасни ставали действията им – извършили няколко дребни кражби и няколко палежа.

В един момент сестрите се озовават в психиатрия. Там прекарали 14 години.

Един ден при тях дошъл за поредното си посещение единственият човек на света, който успял да спечели доверието им – журналистката Марджъри Уолъс. В този ден Дженифър я погледнала по-особено и й казала: „Аз ще умра. Ние решихме.“

Близначките осъзнали, че докато съществуват заедно, никога няма да са нормални, затова Дженифър се съгласила да умре.

Малко след посещението на журналистката Дженифър починала от рядък сърдечен проблем, който така и не бил обяснен напълно.

Оттогава Джун живее тих, спокоен, нормален живот.

Разделени при раждането си, но живеят един и същи живот

Често близнаците имат едни и същи интереси, едни и същи любими ястия, един и същ вкус към изкуството. Много хора обясняват това с факта, че прекарват огромната част от времето си заедно.

Джеймс Луис е мъж от Охайо, който се жени за момиче, наречено Линда, но след това се развежда с нея, за да се ожени за друга – Бети. Двамата имат син, който се казва Джеймс-Алън.

Джеймс Луис е осиновен и като наближил 40-те, решил да открие кръвните си роднини. Оказва се, че Джеймс има брат близнак, който също се казва Джеймс. Когато двамата се срещат за първи път в живота си се оказва, че брат му има един неуспешен брак зад гърба си – с жена на име Линда. След това се жени за друга – на име Бети. И има син – на име Джеймс Алън.

Нещо подобно се случва и с Оскар Стор и Джак Юф. Двамата са разделени като бебета – Оскар Стор е отгледан в семейство на германци, а Джак Юф - в еврейско семейство.

Оскар става член на Хитлер Югенд, а Юф заминава да живее в Израел.

Въпреки че са отгледани в два съвсем различни социални контекста, двамата откриват през 50-те, когато се срещат за първи път, че споделят много общи неща:  харесват една и съща храна, говорят по много сходен начин, дори имат навика да носят гумени ленти на китките си и да пускат водата в тоалетната, преди да я ползват.

Пътуване във времето или нещо по-лесно обяснимо?

През 1993 година полицията арестува Роналд Андерсън за нападение над съпругата му. Дотук – нищо странно, като изключим факта, че Роналд вече е арестуван преди няколко дни за същото престъпление и дори излежава 6-месечна присъда. Все пак полицията проверява и да, Роналд се оказва в килията си.

Приятел на семейство Андерсън внася яснота, преди на ошашавените ченгета да им се е наложило да викат специалистите по пътуване във времето.

Роналд има брат близнак – Доналд, който има навика да лежи в затвора заради престъпленията на брат си.

Всичко започнало, когато Роналд се записал доброволец за войната в Корея. В последния момент обаче решил, че не му се ходи, и Доналд заминал вместо него. Никой не разбрал за подмяната.

Впоследствие на няколко пъти Доналд излежавал краткотрайни присъди заради престъпленията на брат си. И така щяло да бъде и този път, ако Роналд не бил арестуван няколко дни след като по документи се озовал в затвора.

Никой от полицията не се сетил да сравни отпечатъците на най-напред арестувания Роналд с тези в досието му, но пък едва ли някой от полицаите си е представял, че Роналд има брат близнак, който обича да лежи присъдите му.

 

Близнаци, женени за близнаци имат за деца... близнаци

Близнаците обичат да правят всичко заедно, това всеки го знае. Но все пак идва момент, в който трябва да теглиш чертата и да си дадеш малко лично пространство, да изживееш живота си като отделна личност. Едва ли можеш да споделиш и първата си брачна нощ с близнака си?

Макар че..

Марк и Крейг Сандърс са еднояйчни близнаци, сгодени в един и същи ден, на едно и също място, женени на една и съща церемония, живеещи в съседни домове със съпругите си... две еднояйчни близначки.

На всичкото отгоре една от двойките има синове близнаци.

Зловещи истории с близнаци

Това звучи като сценарий на някой не особено забавен американски ситком, но си е реалност.

Марк срещнал близначките Диана и Дарлейн на годишния фестивал на близнаците. Започнал да ухажва двете дами, но в един момент почувствал необходимост от подкрепление и притичал до хотелската стая, където спял Крейг и го замъкнал в бара, в който ги очаквали Диана и Дарлейн.

Двойките започнали да ходят заедно на срещи и така един ден, след като в едно казино спечелили няколко стотака, се и сгодили.

По-късно Диана и Крейг имат двама синове близнаци, а Дарлейн и Марк две дъщерички, които макар и да не са близначки, си приличат като две капки вода. Сякаш за да се развали симетрията обаче, Дарлейн ражда още едно дете - момченце.

(Cracked)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase