Андреа, Азис и Преслава Снимка: архив, Булфото

„Ако случайно се озовете в софийски нощен клуб, има  голяма вероятност да танцувате в ритъма на чалгата, която няма нищо общо с българската народна музика, а е по-скоро разюздана версия на поп фолка, сместваща дискотечни ритми, турско звучене и традиционна циганска музика. Това пише в обширна статия френският вестник „Фигаро“.

Предимно жени изпълняват този тип песни. За предпочитане е те да са в лежерно облекло, под което се откроява силиконовият им бюст. В клиповете на тези куклички, сякаш излезли от еротични филми, се появяват и мъже с големи бицепси, които позират до луксозни коли, размахват лъскави бижута и се опитват да имитират мимиките на гангстерите. Въпреки опитите за имитация на американските рапърски клипове резултатът с българските клипове изглежда по-скоро кичозен, констатира изданието.  

„Но смешно или не, тези чалга видеоклипове се радват на попътен вятър. Всъщност става дума за истинска чалга индустрия, развила се в България след падането на комунизма.

Зад певици като Глория, Андреа или Преслава се крият шепа влиятелни бизнесмени. Митко Димитров е един от тях. Той ръководи компанията Пайнер медиа - една от най-големите компании в страната, специализирани в разпространението на поп фолк. За тази компания настъпи чудо. Тя беше избрана от ЕС да получи субсидия от 1,3 милиона евро“, пише още „Фигаро“.

Парите се отпускат по програмата за развитие с цел стимулиране на икономическата конкуретноспособност. За тази субсидия се предполага, че ще насърчи икономическата конвергенция на новите членове на ЕС. Тази манна небесна трябваше да бъде използвана от българската компания, за да обнови оборудването за нейната музикална телевизия Планета Ти Ви и за назначаването на 30 души.

Само че решението на Брюксел не зарадва всички в България. Още повече че българската държава добави близо 150 000 евро към отпуснатата сума. Резултатът е, че критиките валят. 

Европейската комисия се намеси месец след скандала със субсидията и обяви, че Брюксел иска започването на разследване от страна на българските власти, за да се установи дали условията за отпускане на субсидии са били спазени във връзка с казуса с Пайнер медиа.

След този обрат самата компания реши да се откаже от тази "стипендия". Докато се чакат резултатите от разследването, българските политици също се захванаха с тази афера.

Вестникът посочва, че лидерът на българските социалисти Сергей Станишев е обвинил властта, че се опитва да купи влиянието на медиите с помощта на европейските средства. 

В края на статията се припомня, че чалгата е помогнала на травестит от ромски произход са стане един от идолите на страната. Това е върхът, като се има предвид какви трудности има България, за да толерира своите етнически и сексуални малцинства, коментира вестникът, цитиран от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase