Снимка: Niagara Falls Public Library
fallback

Преди Феликс Баумгартнер и дори преди легендарния каскадьор Ивъл Нийвъл, един друг смелчага с по-скромни амбиции, но в никакъв случай по-малко издръжлив постави велик рекорд.

Ани Едсън Тейлър е първата жена в света, която оцелява при падане от Ниагарския водопад, затворена във варел през 1901 година, пише „Дейли мейл“.

А историята й е още по-интересна, именно защото целта на жената не е била да поставя какъвто и да е рекорд.

След смъртта на съпруга й Дейвид по време на Американската гражданска война тя живяла в примитивни условия на бреговете срещу Щатите.

На 62-годишна възраст тя била изправена пред мрачно финансово бъдеще след пенсионирането й. И за да подсигури финансовото си спокойствие, тя решила да стане първия човек, който да се пусне от Ниагарския водопад навръх 63-ия си рожден ден.

Ани вярвала, че подвигът ще й донесе слава и богатство.

И въпреки че нейното постижение влиза в първите страници на медиите по света, идеята с богатството не проработила и до смъртта си тя живяла в относителна бедност.

Според "The New York Times" хиляди души се събрали нa водопада Хорсшу, за да наблюдават опита й, като по-голямата част от очевидците били сигурни, че тя няма да оцелее.

Напрежението било още по-голямо за мениджъра на Ани – Франк Ръсел, който бил предупреден, че срещу него ще бъде образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост от американската и от канадската полиция, ако тя умре във варела.

Специално изграденият варел бил с дължина около 1,4 метра и широк 1 метър – направен от дъб и желязо и подплатен с мек материал.

След това Ани била затворена във варела и пусната по дългия 51 метра водопад на 24 октомври 1901 година.

За почуда на чакащите долу, варелът се появил на повърността на водата след 20-минутно пътуване.

Много се съмнявали, че от варела ще излезе жив човек, но Ани излязла невредима. Изживяла само шок от преживяното.

Първите думи на Ани след пътешествието били: „Молих се всяка секунда, докaто бях вътре с изключение на няколко минути, в които съм изпаднала в безсъзнание“.

„Никой не би трябвало да го прави отново. Дори с последния си дъх ще се опитам да разубедя всеки, който се опита да го направи. По-скоро бих застанала пред дулото на оръдие, знаейки, че ще ме разфасова на парчета, отколкото да си причиня подобно нещо отново“, допълнила Ани.

И въпреки постижението си Ани Едсън Тейлър никога не постигнала мечтаното богатство - просто защото нейният мениджър изчезнал с варела и Ани използвала спестяванията си, за да намери детективи, които да го открият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 11 години

Чък Норис се е изкачил по Ниагарския и то в кашон.

10

имигрант

преди 11 години

Когато бях на екскурзия до Ниагарския водопад ми казаха, че едва ли не всяка година се намират смелчаци които да скачат от водопада във каци, бурета или варели.Вярно е, че има и оцелели.Вярно е също така, че полицията ги преследва защото е забранено.

9

РАЗБИРАТЕЛ

преди 11 години

ДЖЕЙМС ФЕНИМОР КУПЪР ОПИСВА ВЪВ СЛЕДОТЪРСАЧА КАК СА СЕ СПУСКАЛИ ИНДИАНЦИТЕ С ПИРОГИТЕ СИ ПО НИАГАРА ..............

fallback