Снимка: Niagara Falls Public Library

Преди Феликс Баумгартнер и дори преди легендарния каскадьор Ивъл Нийвъл, един друг смелчага с по-скромни амбиции, но в никакъв случай по-малко издръжлив постави велик рекорд.

Ани Едсън Тейлър е първата жена в света, която оцелява при падане от Ниагарския водопад, затворена във варел през 1901 година, пише „Дейли мейл“.

А историята й е още по-интересна, именно защото целта на жената не е била да поставя какъвто и да е рекорд.

След смъртта на съпруга й Дейвид по време на Американската гражданска война тя живяла в примитивни условия на бреговете срещу Щатите.

На 62-годишна възраст тя била изправена пред мрачно финансово бъдеще след пенсионирането й. И за да подсигури финансовото си спокойствие, тя решила да стане първия човек, който да се пусне от Ниагарския водопад навръх 63-ия си рожден ден.

Ани вярвала, че подвигът ще й донесе слава и богатство.

И въпреки че нейното постижение влиза в първите страници на медиите по света, идеята с богатството не проработила и до смъртта си тя живяла в относителна бедност.

Да скочиш от Ниагарския водопад и да оцелееш
Според "The New York Times" хиляди души се събрали нa водопада Хорсшу, за да наблюдават опита й, като по-голямата част от очевидците били сигурни, че тя няма да оцелее.

Напрежението било още по-голямо за мениджъра на Ани – Франк Ръсел, който бил предупреден, че срещу него ще бъде образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост от американската и от канадската полиция, ако тя умре във варела.

Специално изграденият варел бил с дължина около 1,4 метра и широк 1 метър – направен от дъб и желязо и подплатен с мек материал.

След това Ани била затворена във варела и пусната по дългия 51 метра водопад на 24 октомври 1901 година.

За почуда на чакащите долу, варелът се появил на повърността на водата след 20-минутно пътуване.

Много се съмнявали, че от варела ще излезе жив човек, но Ани излязла невредима. Изживяла само шок от преживяното.

Първите думи на Ани след пътешествието били: „Молих се всяка секунда, докaто бях вътре с изключение на няколко минути, в които съм изпаднала в безсъзнание“.

„Никой не би трябвало да го прави отново. Дори с последния си дъх ще се опитам да разубедя всеки, който се опита да го направи. По-скоро бих застанала пред дулото на оръдие, знаейки, че ще ме разфасова на парчета, отколкото да си причиня подобно нещо отново“, допълнила Ани.

И въпреки постижението си Ани Едсън Тейлър никога не постигнала мечтаното богатство - просто защото нейният мениджър изчезнал с варела и Ани използвала спестяванията си, за да намери детективи, които да го открият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase