Снимка: Архив Булфото
fallback

През последните години се появяват страшно много будещи недоумение имена, въпреки че странен избор на лични имена винаги е имало, твърди проф. Анна Чолева-Димитрова, специалист по ономастика, цитирана от "Фокус".

Представителите на някои малцинствени групи предпочитат имената на герои от сапунени сериали като Инджи и Шехерезада. Срещат се и имена на модни дизайнери - Армани, Версачи, но с „и”, Шанел и дори Найк - на марката спортни стоки.

Модерно е да се променя името Александър - да се изписва с "г" и "з", т.е. Алегзандър. Предполага се, че този избор е повлиян от името на нашумелия дизайнер Алегзандър Макуин.

Не бих казала, че някои имена могат да ни служат за смях, по-скоро можем да плачем, като виждаме какви са резултатите от нехайството ни по отношение на именуването на българските граждани, възмущава се проф. Чолева-Димитрова. Законът за гражданската регистрация е толкова либерален, че позволява всичко.

На Запад е забранено да кръстиш детето си с име на географско название, но у нас си имаме и Манчестър, и Челси.

Те са всъщност и наименования на футболни отбори и може само да се предполага дали децата носят наименованието на географски обект или името на футболен тим. Срещат се също имената Флоренсия, Валенсия, Дакота, Анфийлд.

Българският творчески гений се представя подобаващо и при избора на лично име: Жара, Озарена, Дева, Канарче (женско), както и Искерасия, Леола, Маиза, Панола, Пелин, Туана, Любовета, Трифозара, Орис, Стихия, Фея, Хармони, Самър, Чидемма, Удиян (женско), Версай, Кротизар (мъжко) са част от меко казано странните имена, с които някои българи кръщават рожбите си.

Различия съществуват между предпочитанията за именуване в отделните градове. В София едно от най-харесваните мъжки имена е Калоян. Това име обаче не е популярно в Пловдив, там името Ивайло е твърде харесвано, но в София то дори не е сред най-разпространените 20 имена.

Според данните на НСИ най-разпространените имена сред мъжете за 2012 г. са: на първо място - Георги, на второ - Иван и на трето - Димитър. При жените класацията оглавява името Мария, второ е Иванка, а трето Елена.

На известна личност предпочитат да кръстят детето си около 6% от родителите, което никак не е малко, посочва професорът. През миналия век родителите са давали на децата си имена предимно на литературни герои, но днес предпочитанията са на известни имена от шоубизнеса – артисти, певци, манекенки - Марая, Кайли, Кейт, Кати, Ума, Памела, Риана, Селин, Синди.

Засилена употреба има на имена като Преслава, Андреа, Ивана. Среща се дори и Азис. Това е лесно обяснимо, през миналия век хората четяха книги, а сега просто гледат телевизия или стоят до изнемога в интернет, твърди още проф. Чолева-Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Ш

преди 11 години

всъщност английското произношение на Alexander е Алигзандър, но името пак си остава Александър, особено ако човек погледне как се пише. май някои са по-англичани и от англичаните

75

Д

преди 11 години

Ха! Тези ви се струват странни! А аз какво да кажа, като в класа на сестра ми има 2 момиченца, които са кръстени с невероятно *** първи имена, едното от които е Марая-Кери (първо име)!Една приятелка си кръсти детето Лучия-Преслава (ама не на чалга певицата)...Някой трябва да въведе закон, който да не допуска такива имена - после цял живот ще им се подиграват на вече порасналите деца с такива имена!

74

смях в залата

преди 11 години

Канарче - момиче !?! , Канарчо или Канарин е за момче ???

fallback