Портретът и художникът Пол Емсли Снимка: БТА
fallback

Първият официален портрет на херцогинята на Кеймбридж предизвика не толкова приятна реакция при официалното откриване днес. Критици „оплюха“ произведението на художника Пол Емсли, след като то бе открито днес в Националната портретна галерия в Лондон, коментирайки, че „образът на портрета няма нищо общо с Кейт от реалния живот“, пише „Дейли мейл“.

Според Валдемар Янушчак, художествен критик на Sunday Times, портретът е доста обикновен и на него „херцогинята изглежда доста по-възрастна, без блясъка в очите, който иначе има, и има нещо намръщено в изражението й“.

Емсли, който е известен със своя необикновен, почти фотографски стил на работа – бил избран лично от Кейт от списък с художници, за да направи портрета.

Тя й съпругът й Уилям посетиха галерията рано тази сутрин преди официалното откриване на портрета и Кейт била „очарована и развълнувана“ от резултата.

„Добре че в реалността херцогинята не изглежда така. Не искам да го казвам, но този портрет е пълен провал“, смята художестеният критик на „Дейли Мейл“ Робин Саймън.

На портрета тя носи блуза с тъмнозелен цвят – дреха, която художникът си представил. Също и обеци, които били сватбен подарък.

Художникът, който е правил портрет и на Нелсън Мандела, явно е пропуснал да хване нейния чар, спокойствие и интелигентност, както и искрящите й зелени очи, пише още „Дейли мейл“.

Кейт е позирала за портрета още преди да забременее. Позирала е два пъти – през май и през юни в студиото на Емсли.

На пръв поглед херцогинята, която преди два дни навърши 31 години, изглежда доста по-възрастна.

Според Робин Саймън под очите на херцогинята сенките и бръчките са малко повече от необходимото, а известните й кафяви букли имат меден оттенък.

А усмивката е по-скоро гримаса, отколкото загадъчна усмивка.

„Херцогинята ми каза, че иска да бъде нарисувана естествена. Първо смятах да я нарисувам без усмивка, но смятам, че направих по-правилния избор, като я нарисувах усмихната. Тя ми се видя изключително топъл, открит и щедър човек“, споделя художникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

werti

преди 11 години

Конь...

33

hidko

преди 11 години

Кое не и харесват? Картината си е като снимка. Принцесата не е класическа красавица в лице. Предимството и е в тялото, стойката и лъчезарността. Който не харесва картината, значи иска нещо изкуствено. Тя си я е одобрила.

32

тангента19

преди 11 години

Художника е щастлив , че не са му предложили да нарисува кака ви Искра , защото нямаше да му стигне стената на галерията !

fallback