Портретът и художникът Пол Емсли Снимка: БТА

Първият официален портрет на херцогинята на Кеймбридж предизвика не толкова приятна реакция при официалното откриване днес. Критици „оплюха“ произведението на художника Пол Емсли, след като то бе открито днес в Националната портретна галерия в Лондон, коментирайки, че „образът на портрета няма нищо общо с Кейт от реалния живот“, пише „Дейли мейл“.

Според Валдемар Янушчак, художествен критик на Sunday Times, портретът е доста обикновен и на него „херцогинята изглежда доста по-възрастна, без блясъка в очите, който иначе има, и има нещо намръщено в изражението й“.

Емсли, който е известен със своя необикновен, почти фотографски стил на работа – бил избран лично от Кейт от списък с художници, за да направи портрета.

Тя й съпругът й Уилям посетиха галерията рано тази сутрин преди официалното откриване на портрета и Кейт била „очарована и развълнувана“ от резултата.

Сбабичосаха Кейт на портрет, никой не я харесва
„Добре че в реалността херцогинята не изглежда така. Не искам да го казвам, но този портрет е пълен провал“, смята художестеният критик на „Дейли Мейл“ Робин Саймън.

На портрета тя носи блуза с тъмнозелен цвят – дреха, която художникът си представил. Също и обеци, които били сватбен подарък.

Художникът, който е правил портрет и на Нелсън Мандела, явно е пропуснал да хване нейния чар, спокойствие и интелигентност, както и искрящите й зелени очи, пише още „Дейли мейл“.

Кейт е позирала за портрета още преди да забременее. Позирала е два пъти – през май и през юни в студиото на Емсли.

На пръв поглед херцогинята, която преди два дни навърши 31 години, изглежда доста по-възрастна.

Според Робин Саймън под очите на херцогинята сенките и бръчките са малко повече от необходимото, а известните й кафяви букли имат меден оттенък.

А усмивката е по-скоро гримаса, отколкото загадъчна усмивка.

„Херцогинята ми каза, че иска да бъде нарисувана естествена. Първо смятах да я нарисувам без усмивка, но смятам, че направих по-правилния избор, като я нарисувах усмихната. Тя ми се видя изключително топъл, открит и щедър човек“, споделя художникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase