Снимка: Ройтерс
fallback

През 2012 година 15-те най-големи благотворителни организации на американските милиардери са привлекли повече средства за каузите си в сравнение с предходната. Повече от половината от общата събрана сума обаче се пада само на един човек – Уорън Бъфет, пише CNBC.

За миналата година заможните американци са дарили 5,1 млрд. долара на най-големите 15 благотворителни фонда, показват данни на Chronicle of Philanthropy. Само на Оракула от Омаха обаче се падат близо 3 млрд. долара, което значи, че даренията на всички останали са 2,1 млрд. долара.

Това е спад в сравнение с 2011 година, когато даренията, без тези на Бъфет, са били в размер на 2,6 млрд. долара. Някои от най-големите дарения пък са били обявени в края на годината и не е ясно дали са толкова плод на добра воля, или на опит да се спести увеличението на данъците от тази година.

Като цяло, за 2012 година най-големите дарители в 15-те най-големи благотворителни организации на Америка са отделили средства както следва:

Уорън Бъфет – 3,09 млрд. долара под формата на акции, които да бъдат разпределени по равно сред три фондации, управлявани от децата му;

Марк Зукърбърг – 498,8 млн. долара за фондацията Silicon Valley Community, която подкрепя здравеопазването и образованието;

Пол Алън – 300 млн. долара, дарени на Allen Institute for Brain Science;

Мортимър Зукърман – 200 млн. долара, дарени на Mind Brain Behavior Initiative на Университета Колумбия;

Фред Филдс – 150 млн. долара, дарени на фондацията за подкрепа на изкуството и образованието Oregon Fondation;

Карл Айкан – 150 млн. долара за медицински изследвания в Mount Sinai School of Medicine.

Още подобни любопитни новини за бизнеса четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Ek

преди 11 години

do 4Vzemi si obarni misleneto,4e takiva kato tebe taka gi zavarta koleloto na jivota...da ne se sabudi6 nqkoi den tap goltak..:)

18

Анонимен

преди 11 години

Нито един долар за гладните и босите...Считайте фейсбук еврейчето на каква огромна печалба е, за да дари "някакъв си милиард" за "благотворителност"

17

Анонимен

преди 11 години

"дарение" ми звучи като "данъчно облекчение"

fallback