Картичка от Коледната работилница Снимка: Travelistic
fallback

Общ преглед
Когато я попитах с какво се занимава, тя ми отговори: „С пропаганда.“ Остави ме да се чудя няколко секунди какво въобще значи това и след това уточни: „Пропагандираме българските културни ценности.“ 

Злати е само на 23, а има големи планове за България. Кипи от енергия – позитивна и зареждаща. Завършила е „Реклама и маркетинг“ в университета Гринуич, Лондон. Живяла е няколко години във Великобритания, но за секунда не се двоумяла дали да остане в чужбина.

„Там хората са студени, роботи, не се радват на малките неща и не исках да се превръщам като тях. А и смятам, че камъкът си тежи на мястото и трябва българите да се връщат тук и да работят за държавата си“, разказва ентусиазирано Злати.

В България с пълния куфар с идеи

Злати се връща в България именно с тази идеалистична идея: да работи за родината и да допринесе по някакъв начин за нейното развитие. Вече една година си е у дома и първият проект е налице.

Срещнала се със стара приятелка, с която споделят едни и същи възгледи за бъдещето. Весела също е на 23 години, завършила е специалност „Туризъм“ в Амстердам, Холандия, и също си идва в България.
След много разговори двете се обединяват около една обща идея –  да направят нещо, с което и двете момичета ще се занимават с хъс и ентусиазъм.

„И на двете ни беше тъжно да гледаме безхаберието на останалите спрямо нашата култура“, споделя Злати и допълва: “Вместо да започнем да се отчайваме като всички останали, които хулят колко е зле в България, ние решихме да не я хулим, а да спомогнем по някакъв начин, да тласнем България напред.”

Така двете момичета решават да си направят агенция. Но не каква да е, а такава, която да „пропагандира“ българските културни ценности!

Заемат се с нелеката задача да реализират идеята си – за която нямат никакъв капитал, но пък за сметка на това разполагат с много ентусиазъм и въодушевление.

„Аз съм изключително голям оптимист, защото откакто се роди идеята за тази агенция, всеки ден се появяват хора, които по някакъв начин искат да ни помогнат, без да искат нищо в замяна”, споделя Злати.

Тя е щастлива, че среща все повече добри хора, които също се въодушевяват от тяхната идея. Роднини на Весела им предоставят помещение, което да ползват за офис, а други добри хора им носят мебели, с които да обзаведат стаята. Задължителен елемент в интериора на офиса са бурканите с туршии, наредени по рафтовете. Така малко по малко нещата си идват на мястото и през септември двете момичета официално основават своята агенция за пропаганда на български културни ценности. Възнаграждението за усилената работа засега е само удовлетворението, че стъпка по стъпка те осъществяват идеите си.

Задачите на пропагандистите

Злати и Веси са решили в техния офис на ул. Цар Иван Асен II в столицата да се състоят много събития: от уъркшопи и театрални постановки до музикални семинари.

„Искаме просто да спомагаме българската култура да се възражда. Да не й позволим да изчезне“, казва Златина.

Намерили са и учител по обработване на вълна. В офиса си ще организират часове по стари, забравени български занаяти – ще си припомнят как се обработва вълна, как се бродира и тъче.

Запалени са и по идеята да „пропагандират“ алтернативния туризъм в България. „Има такива кътчета в България, за които ние дори не сме чували, а си заслужава да се видят! Чужденците дават големи пари, за да си купуват имоти тук, а самите българи не виждаме какви богатства имаме“, разказва Злати.

Из офиса вече лежат многобройни рекламни брошурки за малките кина и театри в София. Скоро ще излъчват и стари български филми отново в техния уютен арт център. А в него са поканени всички желаещи – да прочетат българска книга, да послушат българска музика или просто да си поговорят.

Коледни картички в помощ на кучетата-водачи

Преди броени дни Злати и Веси организираха и своето първо събитие, на което официално откриха агенцията си.
Те откриха арт работилница за правене на коледни картички. Идеята е всеки, който поиска, да направи своя картичка и да я продаде. А приходите от продадените картички да отидат във фондация „Очи на четири лапи“.

Отново много хора са откликнали на хубавата идея – със сладки, с греяно вино, с материали за изработката на картички.

“За щастие много хора откликнаха, отзоваха се, което много ни радва! Около 40 души дойдоха, имаше и такива, които на път за кино видели нашите плакати и решили вместо на кино, да дойдат и да правят картички благотворително”, радва се Злати.

Събраната досега сума от коледната работилница е 402 лева. „Не е толкова много, но като за първо събитие сме щастливи! Оставили сме картички из магазинчета в столицата, приходите от които отиват пак във фондацията. А собствениците на магазините дори не поставят надценка и не искат процент от печалба!“, разказа тя.

За морална подкрепа  в „работилницата“ са дошли и две кучета-водачи: Съни и Енигма. Обучаването на едно куче за водач възлиза на около 15 хиляди лева. Затова Злати и Веси са ентусиазирани да продължават да помагат на фондацията.

Бъдещи планове

„До този момент си събирахме мислите, има доста неща, които не сме доизпипали, а пък не искаме да предлагаме половинчати неща“, казва Злати и вярва, че когато човек прави малки, но сигурни крачки, ще успее.

“Искаме да организираме събития, които да карат хората да се усмихват, да са сплотени и да ги караме да си помагат един на друг! И тези хора да работят за една обща кауза – да възраждат българската култура“. Така Златина завършва нашия разговор и хуква жизнерадостно към следващия магазин, където да остави част от изработените коледни картички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Maria

преди 11 години

До TRAVELISTICСупер, даже ви открих и във Фейсбук! Мерси!

34

TRAVELISTIC

преди 11 години

Адресът на агенцията е ул. Цар Иван Асен II 33, e-mail адресът е travelistic.eu***gmail.

33

Maria

преди 11 години

Здравейте днес.бг, може ли да ми дадете координатите на тези момичета (мейл адрес?) Благодаря предварително

fallback