Снимка: Birmingham Children's Hospital

5-годишната Роузи е родена с голяма празнина в гръбначния стълб, а крачетата й били сгънати нагоре към корема. Заради празнината в гръбначния стълб горната част на тялото й било без опора, което от своя страна притискало вътрешните й органи, пише английският вестник „Дейли мейл“.

Лекарите от детската клиника в Бирмингам проведоха революционна операция, с която спасяват живота на детето, въпреки радикалното решение, което се наложило да вземат. Лекарите ампутират краката й от колената надолу, които тя така или иначе не ползвала и дори не чувствала. Специалистите използвали костта, за да изградят липсващата част от гръбначния стълб.

Роузи е първото дете във Великобритания и вторият човек в света въобще, което е подложено на такава новаторска и рискована операция. Тя била проведена миналия месец и в момента момичето се възстановява.

Нейната майка, Манди Колет, не би могла да бъде по-горда с дъщеря си.

„Роузи никога не се е смятала да инвалид. Тя решава какво иска да направи и намира начин да го направи, като преодолява всяко препятствие. Тя винаги е била много активна и много лъчезарна“, разказва майката.

Роузи е и един от малкото хора, които страдат от това рядко заболяване, наречено сегментна гръбначна дисгенезия, при което долната част на гръбначния стълб липсва. По-ранни опити да се изправят краката й били неуспешни, което довело и лекарите на мисълта, че те могат да помогнат по друг начин.

По време на сложната операция, водена от 7 специалисти, долната част на краката на Роузи били ампутирани, била взета кост от тях и след това присадена в основата на гръбначния стълб.

Два 15-сантиметрови винта били поставени на мястото, като били сложени внимателно, за да не засегнат някой нерв. Целта на винтовете е да се създаде тип „скеле“ от горната до долната част на гръбнака. Операцията продължила 13 часа.

След операцията Роузи има повече чувствителност в горната част на краката. Това е голям напредък за нея, тъй като това дава възможността и надеждата след време Роузи да се научи да ходи с протези.

„Единственото, което тя не може да прави, е да ходи и това е голямата й цел в живота. След операцията и след добрия резултат от интервенцията сме уверени, че тя ще успее да постигне целта си до някаква степен“, коментира майката на Роузи.

„Наистина сме много доволни от резултатите след операцията. Това е вторият път в света, в който хирургически екип се опитва да коригира гръбначния стълб до самите тазобедрени стави в такова рядко състояние като това на Роузи. При тази процедура трябваше да бъдем много внимателни да не увредим някой от нервите й“, коментира д-р Гириш Соланки, неврохирург в детската болница Бирмингам.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase