Друг чифт копринени чорапи на кралица Виктория бяха продадени на търг през 2010 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тя е най-дълго царувалият монарх на Великобритания, управлявала богата империя, за която се казва, че “слънцето там никога не залязвало“, пише английският вестник „Дейли мейл“.

А сега стана ясно, че кралица Виктория е и горд собственик на чифт дълги чорапи, които били закърпени неколкократно през дългия 63-годишен период на нейното царуване, и сега се продават на търг.

Един от чорапите е бил подложен на доста кърпене, тъй като се е наложило да бъдат зашити две големи дупки. По другия чорап имало повече бримки и шевове по дължина. 

Кралицата имала репутация на човек, който пестял пари. Това потвърдил и праправнукът й принц Чарлз по-рано тази година. Чарлз призна, че често изключва отоплението, за да пести пари – черта, която наследил от прапрабаба си Виктория, пише още "Дейли мейл".

Чорапите, на върха на които се виждат нейните инициали, са принадлежали дълги години на бившия консервативен министър Лорд Сейнт Джон от Фосли, който бил запален колекционер на сувенири от кралица Виктория. Той съхранявал чорапите грижливо в продължение на 40 години. След неговата смърт обаче чорапите били продадени като част от имуществото му.

„Не мога да си представя, че кралица Виктория сама е кърпила чорапите си. Предполагам, че е работа на някой от нейните слуги“, казва Ник Уилямс, служител в аукционна къща „Холоуейс“ и добавя: „Но явно е била доста пестелива, щом е оставила да закърпят дупките по чорапите, вместо да ги хвърли и да носи нови.“

Кралица Виктория е известна с малката си и заоблена фигура – тя била висока само 150 см и чорапите й не били подходящи за някой с манекенски размери.

„Въпреки че става въпрос за стар чифт чорапи на някой друг, който ги е носил и скъсал, очакваме наистина голям интерес към тях“, споделя още Ник Уилямс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase