Снимка: Reuters
fallback

Герд В. е на 63 години. Бил е едва на 21, когато влиза в затвора в Рощок, Германия. Заради двойно убийство.
Днес той вече е на свобода и не знае какво значи интернет, мобилният телефон е някакво чудо и за него годината, в която пада Берлинската стена, е 2012 г.

Лежал е 42 години, един месец и 14 дни в затвора – и вече е свободен. Той е един от малкото затворници от бившата Германска демократична република, който е лежал толкова години в затвора и след това е пуснат на свобода, съобщава германският вестник Bild.

Герд В. по професия е зидар и кофражист. Заради двойно убийство и отвличане е бил осъден да остане зад решетките. Когато влиза в затвора през 1970 г. за половината от живота си, светът е бил различен. Управлявал е все още Валтер Улбрихт, социалистите са били на власт и точно тогава се появява първият цветен телевизор. А думите „интернет“ и „мобилен телефон“ са непознати.

Тази година Германия празнува 23 години от падането на Берлинската стена. А за бившия затворник стената пада 23 години по-късно.

Сега 63-годишният Герд живее във Варнемюнде. Изглежда много по-стар, отколкото е. Има по-дълга бяла коса и бледо лице. „Имам огромно чувство на вина. И даже тук навън то е по-силно, отколкото зад решетките“, споделя бившият затвoрник.

Сега започва нов живот за него, трябва да навакса 40 години пропуснат живот. „Нямам никаква идея как се работи с компютър, нито пък знам как функционира интернет. А пред автоматите за транспортни карти стоя като малко дете“, разказва той. Когато за първи път влязал и в хипермаркет, се паникьосал: „Имаше толкова много продукти и толкова много рафтове, че се изгубих“, обяснява Герд.

50-годишната му съпруга Елке му помага в новия живот. Тя е безработна и се запознали в затвора – тя била за кратко, заради кражба. Сега живеят в 3-стайно жилище за 430 евро на месец. „Можем да си го позволим, аз взимам 830 евро социални помощи“, казва Елке пред Bild.

Заради черното досие възможността Герд да си намери работа някъде е нулева. Два пъти месечно трябва да посещава пробационния служител, но според него това няма да помогне по никакъв начин - черното досие си остава черно. Бившият затворник всъщност не иска много: “Моите нужди не са големи. Стигат ми няколко портокала за вечеря“, казва той. С канцеларската работа, попълване на формуляри и заявления се занимава съпругата му, а той слага само подписа си. Загубил е връзка с всички роднини, много от тях са починали, а други са се отрекли от него.

След освобождаването си двойният убиец понякога плаче. Би искал да има деца. И приятели. „Имам контакт само с някои затворници и пазачи от затвора. И това е“, споделя Герд.

"Това, което извърших, не може да се поправи. Затова лежах 42 години зад решетките. Но се оказва, че и свободата след това е истинско наказание за мен“, завършва изповедта си двойният убиец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 11 години

Дянков чу ли?1650 лева социална помощ.А баща ви получава пенсия от 140 лева.Чу ли Дянков?

55

Анонимен

преди 11 години

тоя няма ли да осъди германия в страсбургнаште вече го оплакватне познавал интернет- сигурно е жалко, че не може да краде през нета

54

ела

преди 11 години

400 евро е пенсията на моя позната пианистка в Кипър....

fallback