Ураганът Санди остави милиони души без дом Снимка: Reuters

Когато ураганът Катрина връхлетя Америка през 2005 г., името „Катрина“  вече било доста разпространено сред новородените момичета, пише „Дейли мейл“.

Но след опустошенията, които ураганът оставя след себе си, името Катрина спада драстично в списъка на топ 1000 най-популярни американски женски имена – от място 249 през 2005 година името се мести много по-назад – на място 865. Така името губи своята популярност на едно от най-обичаните женски имена в Америка.

Сега след урагана Санди, който причини смъртта на над 100 души, разруши милиони домове и остави бензиностанциите без бензин, се предполага, че и името Санди скоро ще се намира в по-задните места на класацията.

Санди така или иначе е започнало да става все по-неизползвано име, докато през 60-те години е било едно от най-харесваните. От 2006 г. насам името губи челни позиции от топ 1000 женски имена в САЩ и след урагана е вероятно съвсем да отпадне.

Предполага се също, че името Ерин ще бъде следващото име, което ще отпадне от списъка, тъй като бурите за 2013 година вече са наименувани. Миналата година женското име било на 233-то място по популярност в САЩ. Но ако наистина се асоциира със силна буря, популярността му със сигурност ще се понижи.

Но има и имена, които остават популярни, въпреки че се асоциират с бури и лоши събития. Ураганът Андрю, който опустоши Южна Флорида през 1992 г., не е попречил на намерението на много родители да кръстят точно с това име детето си. Андрю е едно от малкото имена, което не е променяло мястото в списъка си на най-популярни мъжки имена от 1978 г. насам.

Наименуването на ураганите и бурите с имена започва през 1953 г., пише още "Дейли мейл". От години бурите се назовават с женски имена, а по-късно традицията се промяна и се добавят и мъжки имена.

Всяка година списъкът с имена за бури и урагани, съставен от Националния център по урагани, се актуализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase