Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 40 хиляди души работят в институциите на Европейския съюз. Но постоянно се търсят нови кадри, които да вливат нови знания и умения.

За текучеството на работна ръка в Евросъюза се грижи шефът на отдел „Човешки ресурси“ Дейвид Биърфийлд.
В интервю за немското списание Der Spiegel той споделя кои са качествата, които  кандидатът за работа в ЕС трябва да притежава, какво е новото в процедурата по подбор и кои са най-търсените специалисти.

Кого търси ЕС

На първо място Европейският съюз се нуждае от добре образовани, ангажирани млади хора, споделя шефът на HR-oтдела. „Търсенето на нови кадри е борба между международните институции за най-добрите. Затова ние трябва да бъдем бързи“, признава той.

В момента в ЕС работят около 40 хиляди души, като много от тях скоро ще излязат в пенсия. Само в Европейската комисия всеки трети чиновник скоро ще бъде пенсионер. Тези хора трябва да бъдат заменени с нови сили.

Да си служител в ЕС

Представата, че служителят в ЕС е човек, който си седи спокойно в Брюксел, „клати си краката“ и получава много пари, е грешна, алармира HR-специалистът. Във всички звена и институции ангажиментите са много и всеки желещ би открил областта, в която иска да се развива. 

Абсолвенти могат да кандидатстват за различни области в политиката – земеделие, околна среда, индустрия - или пък могат да подадат документи за работа във финансовия, IT или HR-отдела, стига да имат необходимата квалификация за това.

Колко печели един начинаещ в ЕС

Начинаещите печелят около 4000 евро нето месечно. А процедурите за подбор на кандидати вече траят по около 10 месеца, което е постижение за ЕС, тъй като доскоро кандидатите са чакали по около 2 години за обратна връзка, споделя Дейвид Биърфийлд.

Как протича подборът на кандидати 

Вече не се изискват фактически знания. Не е задължително кандидатите да знаят кой е бил председателят на Европейската комисия през 1985 година например. Такива тестове са съществували преди няколко години.
„По този начин кандидатите изразходват много ценно време за научаване на не толкова нужна информация. Търсим по-скоро компентени, а не „знаещи“ кадри. Разликата е тънка, но много важна за подбора“, казва още в интервюто си пред Der Spiegel експертът по човешки ресурси.

Подборът протича в две стъпки: първо се тестват умствените способности на кандидатите. След първоначалния подбор одобрените кандидати биват поканени в специален център, където се тестват уменията на кандидатите да анализират сложни ситуации и да комуникират с хора от други култури.

Кой може да кандидатства

Докато преди около няколко години обявите за работа в ЕС са били насочени предимно към абсолвенти, сега проактивно се търсят и кадри, малко преди да завършат висшето си образование. „Ако не търсим навреме качествени кадри, други влиятелни фирми ще ни ги отнемат. В момента се води война за кадърни служители“, казва специалистът.

За връзките и познанствата в ЕС

Специалистът е категоричен, че личните контакти и познанства при подбора на кандидати няма да донесат никаква полза. Подборът е анонимен, а журито е изцяло независимо. Няма и критерии, по които една националност да се предпочете пред друга. Няма значение нито откъде идва кандидатът, нито пък кои влиятелни хора познава той. Самият Биърфийлд признава, че идва от семейство с ниски доходи, но е кандидатствал за позицията редом до други 20 хиляди кандидати. И получава работата.

На въпрос защо не ползват стратегията „хедхънтинг“ за подбор на кандидати, специалистът отговаря, че това би било в разрез с техните принципи – а именно анонимния подбор.

Какво трябва да е учил кандидатът

Европейският съюз търси интелигентни хора със социални познания, които са силни в определена сфера. И разбира се, хора, които са мотивирани да работят за цяла Европа. Най-търсени засега са юристите и икономистите. Но дори и абсолвенти, завършили археология или гръцка филология, са добре дошли, споделя още експертът.

И накрая, разбира се, всеки кандидат трябва да дойде прилично облечен.
Често истинските умения на търсещия работа не могат да се оценят заради непродходящото облекло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase