Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
fallback

Индийското правителство започва нова инициатива „Нямаш тоалетна, нямаш булка“, която призовава жените да отхвърлят потенциални ухажори, ако не могат да им осигурят вътрешна тоалетна, пише "Дейли телеграф".

Инициатор е министърът за развитието на селските райони Джайрам Рамеш, който наскоро разгневи хиндуистите, като подчерта, че в страната с 1,2 млрд. души има повече храмове, отколкото тоалетни.

В своя реч пред селяни в Раджастан той заяви, че вече не е достатъчно семействата да проверяват астрологичните карти, за да решат дали даден мъж е подходящ, те трябва да инспектират и тоалетната му.

„Съветвате се с астролози за подредбата на Слънцето и Луната, преди да се омъжите. Трябва обаче да проверявате и дали в дома на бъдещия ви съпруг има тоалетна. Не се омъжвайте, ако няма тоалетна в къщата“, призова министърът.

Коментарът му е част от серия речи и инициативи, които целят увеличаването на броя на вътрешните тоалетни в страната, в която има повече хора с мобилни телефони, отколкото такива, които имат тоалетна.

В Индия повече от 900 млн. души - или 75% от населението, са абонати на мобилни оператори, докато в същото време само половината от домакинствата имат тоалетна. Само 11% от жилищата пък разполагат с тоалетна, свързана с канализационна система.

Недостигът накара министъра по-рано тази година да определи Индия като „най-голямата тоалетна на открито“ в света.

Говорител на Рамеш призна, че ако всички млади жени подкрепят апела му, ще има много по-малко сватби. Министърът обаче бил твърдо убеден, че ще продължи да отправя призива и при бъдещите си изяви в страната.

Според него правителството трябва да предлага изгодни заеми за хората, които искат да си построят тоалетни, а ходенето по нужда на открито трябва да се наказва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Chorap

преди 11 години

Колко съвременните евреи са от Иудея, толко са *** от Индия :)

28

Анонимен

преди 11 години

Племето ЦИ от реката ГАНГ, дошло в България и усрало всичко...

27

Анонимен

преди 11 години

Какво коментирате, бе? Все едно тука по селата не е същото. 90% са с външна тоалетна, разбирай яма с къщичка, а останалите 10 нямат дори и такава!!! Като не вярвате разходете се по разни забутани махали да видите за какво става дума. В България все още има места, в които няма ток, а вие сте тръгнали на индийците да се подигравате. Ми нормално е при население над 1 милярд да има и много мизерни места. Ние като сме само 7 млн. да не сме цъфнали и вързали, а?

fallback