Най-голямата каменна статуя на Буда в света в провинция Съчуан, Китай. Снимка: Reuters
fallback

Съвременните учени преоткриха статуя, намерена още през 1938 г. - малка фигурка на будистки бог, открита от нацистка експедиция, се оказа издялана от парче метеорит, паднал на Земята преди 15 000 години някъде в Сибир или в Монголия.

Германците изобщо не са подозирали колко ценен е намереният от тях експонат – за тях е било достатъчно, че дрехата на будитския бог е украсена със свастика.
Историята на статуята на бог Вайшравана повече прилича на фантастика или сюжет на филм за Индиана Джоунс, отбелязва Би Би Си.

Съвременни изследователи от Австрия и Германия са на мнение, че статуята е създадена през ХI век в Тибет. Фигурата на бога, висока 24 сантиметра и тежка 10 килограма, първоначално е била позлатена, а нейните създатели дори не са подозирали с какъв рядък материал са работили.

„По-малко от 0,1% от всички метеорити и под 1% от железните метеорити са от атаксити, така че това е изключително рядък вид метеорит“, обясни за материала, от който е направена статуята, Елмар Бухнер от университета в Щутгарт.

Той каза, че артефактът бил донесен в Германия от нацистката експедиция на Ернст Шафер, която търсела през 1938 година по тези места корените на арийската нация.

Нацистките учени не са и предполагали колко ценна е статуята. За тях фигурката на Вайшравана със свастиката се оказва отлична находка, макар че този тибетски символ, възприет от нацистите през 20 век, е смятан в древността за знак на щастие и късмет.

Съществуването на 10-килограмовата статуйка, известна като "Железния човек", бе разкрито едва през 2007 година, когато нейният притежател починал и тя била дадена на търг. Германски и австрийски учени получили разрешение от новия й собственик да я изследват.

Резултатите се оказват зашеметяващи. Учените дори не се наемат да определят приблизителната цена на статуетката. „Железният човек е единственото изображение, направено от метеорит, затова просто нямаме с какво да го сравним“, обясни Бухнер.

Будитският бог Вайшравана е бог на богатството и войната, който често е изобразяван с лимон (символ на изобилие) или с торбичка с пари в ръка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

do kiril 13

преди 11 години

kirile,svastikata e s 4ist balgarski proizhod pone za sega nai starata nahodka s izobrazena svastika e namerena v balgaria i e datirana -5000 predi ristiu. glineno garne na danoto na koeto si gree na6ata svastika. 4ak li si sega za kakvo govorim brato?

21

Тодор Кирилов

преди 11 години

Съществуването на 10-килограмовата статуйка, известна като "Железния човек", бе разкрито едва през 2007 година, когато нейният притежател починал и тя била дадена на търг. Германски и австрийски учени получили разрешение от новия й собственик да я изследват. Значи какво излиза?Нацистите са я открили и собственика е починал и така е станало.Е тоя който е починал какъв е бил,щом статуетката е била в него.Може да е някой руски войник който си я харесал.А аз си мислех че главните нацисти са осъден

20

..........

преди 11 години

Статуята е наистина невероятна.

fallback