Филърите с неустановен произход са заплаха за жените. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След опасните гръдни импланти следващата заплаха за жените са филърите с неустановен произход, които заливат пазара, пише в. "Дейли мейл".

Много дами чрез подкожни инжекции се опитват да компенсират това, което природата не им е дала, а е дарила звезди като Анджелина Джоли и други холивудски красавици. Но тези козметични съставки могат да се превърнат в следващата козметична драма за не една представителка на нежния пол, търсеща физическото съвършенство.

Асоциацията на британските пластични хирурзи предупреди, че секторът с филърите е абсолютно извън контрол и всеки, който завърши полудневен курс, има право да поставя разкрасяващите подкожни инжекции. Тези, подобни на гел субстанции, които изглаждат бръчки и правят скулите по-съблазнителни, бяха достъпни предимно на известните и богатите. Но в наши дни всяка средностатистическа британка може да си позволи подобни разкрасяващи процедури и те станаха изключително популярни сред населението, защото чрез тях не се ляга под скалпела.

Филъри вече се предлагат по 250 британски лири инжекцията във фризьорски и козметични салони, много лесно се купуват и по интернет. В САЩ здравните власти са разрешили едва седем марки от този гел, докато във Великобритания се предлагат над 150, като повечето от тях не са минали през проверка за странични ефекти. И въпреки това се продават свободно, тъй като не се водят като лекарствени средства. Този пропуск в регулацията на филърите може да ги превърне в следващата бомба със закъснител след онази, която засегна 47 хиляди британки, направили си гръдни импланти с опасен немедицински силикон.

Експертите предупредиха, че модните гелове трябва да бъдат инжектирани от медицински лица. При неправилна манипулация могат да се получат белези, възможно е да се стигне дори и до ослепяване, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase