Снимка: Dnes.bg

Името Черноморец тези дни беше най-употребяваното в Бургас. Причина за това не е предстоящият футболен мач на бургаския тим, а посещението на един турист от Аржентина. Момчето носи името Федерико Черноморец и е дошло в страната ни чак от Буенос Айрес, за да види стадиона на едноименния отбор, а също и да посети града, чието име носи.

Федерико е роден на 19 април 1984 г. в Аржентина. Той има руски корени, но по време на Втората Световна война дядо му е заминава за латиноамериканската страна.

Като всеки аржентинец и Черноморец е луд по футбола. Нещо повече, вече няколко години той играе за един от отборите в родината си. България му става интересна, когато чува, че тук има тим, носещ неговото фамилно име.

„Преди 10 години брат ми каза, че в България има отбор, който се казва като нас. Дотогава не знаех много за страната ви. Можех да назова само столицата ви и, разбира се, Христо Стоичков. Сега вече знам доста неща. Тук много ми харесва и бих се върнал с удоволствие”, казва Федерико. Той признава, че първото място, което е посетил, кацайки в България, е националният стадион в София.

Черноморец е дошъл по морето с приятелката си Микаела по покана на Андрей Едрев, който стана известен след участието си в реалити шоуто „Островът на изкушението”. Двойката е избрала да отседне в Резово, където доскоро Андрей беше стопанин на плажа. За 13-дневния си престой домакинът се е ангажирал да ги разведе на всички места, които биха представлявали интерес за аржентинците. Федерико посети бургаския стадион „Лазур”, където се играят мачовете на клуба-адаш ПФК „Черноморец”.

Точно когато разглеждаше спортното съоръжение, на едно от игрищата тренировка имаха най-малките от школата на „Черноморец”. Федерико не пропусна да порита с тях и само за няколко минути стана любимец на децата. „Вече трябваше да са приключили, а не мога да ги накарам да си тръгнат. Утре пак ще искат да е тук”, коментира треньорът на малките „акули” Петър Младенов.

Черноморец рита за..."Черноморец". Защо пък не?

Латиноамериканецът сбъдна още една своя мечта. Той се появи изненадващо на тренировката и на големите футболисти. Неочакваният гост развесели играчите, които побързаха да си направят снимка с него. Радостен беше и треньорът Димитър Димитров-Херо, който въпреки строгостта си позволи на Федерико да порита малко с бургаските играчи. "С удоволствие бих играл тук. Ще е забавно Черноморец да рита за "Черноморец", каза с усмивка чужденецът.

Синеокият аржентинец посети и градчето Черноморец, където е получил специална покана от кмета. „Вече опитах и бонбоните „Черноморец”. Андрей ме заведе до завода да видя как се правят. Много са вкусни. От фен магазина купих сувенири за двамата си братя с надписа на клуба. Освен подаръци от страната ви ще отнеса много хубави спомени и нови приятелства. Някой ден искам да се върна тук”, казва с усмивка Федерико.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase