fallback

Туристи плащат 20 долара, за да разиграват и дразнят в непосредствен контакт 280-килограмови тигри с пликове с храна, закачени на дълга пръчка.

Атракционът в Храма на тигъра, намиращ се в западната част на Тайланд, привлича хиляди посетители от години, но шокира широката общественост след публикация в британския таблоид „Сън“, който онагледи репортажа с шокиращи видеокадри.

Служителите твърдят, че Храмът на тигъра е резерват. Входната такса пък отивала за изхранването на животните, както и за финансиране на изграждането на по-голям резерват на красивия хищник.

Природозащитници обаче предупредиха туристите, че подстрекаването на жестокостта към зверовете поставя на риск собствения им живот. Един от тях е Сибел Фокскрофт, която работи под прикритие в продължение на години по инициатива на организацията „Защита на дивата природа“.

„Това е върхът на глупостта. Хората би трябвало да се позамислят, когато срещу тях се изправят 150-280 кг зъби и нокти. Къде им е акълът?“, възмущава се Фокскрофт.
 
Тя е убедена, че големите котки биват упоени, преди да влязат в контакт с посетителите.

„Като биолог съм работила с много тигри в дивата природа. Следях внимателно поведението на тези в храма. Те са апатични, а зениците им се разширяват при ярка слънчева светлина“,  допълни австралийката.

Сибел, която написа книгата „Зад прикритието на Буда“ (за престоя си в Храма на тигъра), е убедена че 115-те животни страдат от тежко недохранване и прекарват по-голямата част от времето заключени в бетонни клетки.

„Тези тигри никога не са яли червено месо. Храната им е почти вегетарианска. Тази диета води до изкривявания на костите, аномалии по органите и други болести. Прекарали са години без слънчева светлина. Лишени са от движение, а неправилните ветеринарни грижи са ги превърнали в болнави животни“, анализира природозащитничката.

Сибел приведе доказателства и за участието на храма в незаконна търговия с животни. В резултат на нейното разследване коалиция от 39 групи в защита на дивата природа се обърнаха към правителството на Тайланд за предприемане на решителни действия.

Фил Дейвис, основател на организация за грижа за тигрите, наблюдава гаврата от 7 години. Не е чувал за нападение на хора.

„Тигрите не са домашни любимци. Хората обаче искат снимка с тигър“, коментира Дейвис.

Активистите от Организацията за защита правата на животните (ПЕТА) твърдят, че животните в Храма на тигъра са бити и оковани още като бебета. Някои от тях полудявали заради живота в плен.

Представител на Храма на тиръга не е открит за коментар по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 11 години

До qwertyТеб бих хвърлил веднага за храна на тигрите. Такива едноклетъчни като теб са машина за ла*на.

82

qwerty

преди 11 години

Голяма работа. Аз днес ядох салам от заклано животно за закуска, а после пържолка от заклано прасенце. Тези тигри за това ги отглеждат и затова съществуват, ако ги няма тези туриста там няма и един тигър да има, а ще са стрити на прах за лекарсва в Китай.

81

Дарвин

преди 11 години

Само въпрос на време е тая вода да почервенее (трябва да сложат постоянно уебкам)

fallback