Шедьовърът на Леонардо "Тайната вечеря" е в изключително лошо състояние, но привлича милиони туристи в Милано. Снимка: Facebook
fallback

Шифърът на Леонардо е разбит, гръмнаха световните медии. Според британски експерт по история на изобразителното изкуство великият ренесансов художник Леонардо да Винчи си е направил два пъти автопортрет в шедьовъра си „Тайната вечеря“.

Той е дарил лика си при пресъздаването на двама от апостолите край масата на Исус Христос върху стенописа в църквата „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. Това твърди британският експерт д-р Рос Кинг, пише „Дейли мейл“.

Капацитетът по история на изобразителното изкуство се позовава на късен портрет на Леонардо, в който геният е изобразен с гръцки нос и дълга коса. Точно по този начин са изрисувани на великия стенопис апостолите Тома и Яков Алфеев.

Освен това апостол Тома е с изправен нагоре показалец - жест, който според съвременниците на Леонардо бил неговият "запазен знак".

Рос Кинг, който е автор на бестселъра "Куполът на Брунелески", се позовава и на поема от 1490 година, написана от приятеля на Леонардо Гаспаро Висконти. В нея поетът взема на подбив неназован художник, "който обича да слага портрета в творбите си, без да е голям красавец.

„Тайната вечеря“ е единственото произведение, в което експерти и лаици се опитаха да не търсят автопортрет на Леонардо. От всички апостоли той би избрал именно Тома Неверни. През целия си живот той е поставял всичко под съмнение. Задавал е въпроси, а не е робувал на хорското мнение“, заяви Кинг пред „Индипендънт“.

Да Винчи рисува „Тайната вечеря“ по поръчка на покровителя си херцог Лудовико Сфорца, започва работата през 1495 и я завършва през 1498 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Super Sonyc до Анони

преди 11 години

В дясно от Христос е Мария!!!!

25

муспи

преди 11 години

18, - италианците са обградили стената с много чували с пясък. Също така, евреите се разпореждат американската авиация да бомбандира точно тази малка къщичка в голям църковен комплекс, а и да се бомбандира града е нямало никакъв военен смисъл.

24

no expert

преди 11 години

shtom e BRITANSKI pri tova EXPERT GO PODLAGAM NA TOTALNO SAMNENIE , naistina

fallback