Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Правилото за петте секунди" или народното бабешко поверие, според което, ако изтървете филийка или биберон, и ги вдигнете до 5 секунди, те не се заразяват, се оказва мит, съобщи агенция ЮПИ.

"Изтървана храна или предмет веднага се замърсяват и могат да предизвикат зарази, предупреждава д-р Хорхе Парада от университета "Лойола" в Чикаго.

Ако изтупате изтърван на пода хот-дог, вие вероятно ще намалите замърсяването, но по него ще останат нежелани и потенциално опасни бактерии, твърди той.

Според Парада от голямо значение е също какво е изтървано и къде. Например падането на чипс от картофки върху чиста покривка няма да го зарази с много бактерии. Но филийка с конфитюр, попаднала на мръсен под откъм намазаната й страна, ще се налепи с много бактерии и ще представлява голям риск за здравето. Независимо колко бързо я вдигнем.

А какво става, когато се опитваме да почистим със собствената си уста паднал биберон? Според Парада това е двойна грешка.

"Първо излагаме самите себе си на бактериите, полепнали по залъгалката, а към тях прибавяме и своите. Никой не печели от подобно действие", категоричен е той.

Според специалиста "правилото за петте секунди" трябва да се замени с "ако се съмняваш, че е замърсено, изхвърли го!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase