Даниел Крейг може да бъде суперагент и на чай. Снимка: Reuters

Джеймс Бонд трябва да замени любимото си мартини с чай, който щял да му свърши работа като антидот на шпионската отрова рицин.

Съветът към суперагент 007 е на британски учени, пише английският всекидневник „Дейли мейл".

Вестникът подсилва тезата на изследователски екип от университета в Кардиф, припомняйки случая с българския дисидент Георги Марков, който почина от сачма с рицин, изстреляна срещу него с чадър в Лондон.

Британските учени открили в чая полифенол, способен да противодейства на любимата отрова на шпионите. Веществото се нарича Epigallocatechin gallate.

"Изследването навежда на мисълта, че ако тайните служби искат да противодействат на рицина, отговорът е в сутрешната чаша чай. Той може да обезвреди и антракса, стига чаят да е черен и да не е смесен с мляко", заяви авторът на изследването Лес Бейли.

Отровата е позната още от Първата световна война като биологично оръжие. Тя лесно се извлича от едноименното растение от семейство Млечкови.

Последният филм за "Джеймс Бонд" е с участието на Даниел Крейг в ролята на агент 007, Хавиер Бардем, неостаряващата Джуди Денч и Ралф Файнс.

Световната премиера е насрочена за 26 октомври тази година, а бюджетът на мегапродукцията е 150 млн. долара. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase