Тодор Керчев се научил да плува на пристанището в Русе. Снимка: Първи български плувен сайт.

Русенски корабостроител ще си подари плуван маратон от 21 км по Дунава по случая 80-ия си рожден ден.

Тодор Керчев–Паная ще се хвърли във водите на реката в 10 часа на 28 юли - в местността „Стълпище” и ще финишира на Конския плаж в града след 17 ч.

През последните 20 години ентусиастът е спечелил 42 титли от ветерански състезания, информира Първи български плувен сайт.

Звездният миг на родения на 25 юли 1932 г.  Керчев е участието му на световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 г. Окичва се с бронз.

Получава купа и часовник „Ролекс” от шейха на Кувейт Абдуллах III Ал-Салим Ал-Сабах, който по това време е спонсор на световната федерация по плувен маратон.

Керчев е сред възродителите на „синия“ спорт в Русе след Втората Световна война. От малък тренира сам и затова е известен сред близките си като „плувецът без треньор”.

Още в края на 40-те години на миналия век в свободното си време младият тогава монтажник плува в река Дунав.

Води подготовка и в 6-метровия басейн на работническата баня. Заедно със съотборниците си върти ръцете на място, вързан с въже за краката, тъй като коритото е твърде малко.

"Първото градско първенство на Русе по плуване се проведе през 1950 г. и още при дебютното ми състезание спечелих на 100 м св. стил. Надпреварата бе между два понтона в лимана (пристанището на корабостроителницата на река Дунав)", разкрива неостаряващият шампион.

По това време вече работи в Корабната, където е преминал и целият му трудов стаж от общо 44 години – до пенсионирането му през 1992 г.

През 1951 г. Паная става първи на 1500 м на първенството на ЦС на Профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището (Панай) – дават му го столичани заради особения, не толкова добър стил на плуване, с който обаче той ги побеждава.

През 1954 г. е трети на републиканското първенство на 1500 м. Обикновено в състезанията печели бронзовите медали и става известен като „вечният трети”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase