Мъжкият скелет е бил съставен най-малко от частите на трима души. Снимка: National Geographic

Находка от мумии с части от различни хора, сглобявани като пъзел в продължение на 6 века в Шотландия, озадачи и втрещи британските археолози.

Останките са били намерени още през 2001 г. на един от островите край бреговете на Албиона. По време на десетгодишното анализиране те получили етикета „франкенщайновци“ - заради образа на чудовището от едноименната книга на Мери Шели.

Според археолозите находката ще промени представите за това как са се отнасяли на Британските острови с мъртъвците в древността, съобщи „Лайв сайънс“.

Под основите на голяма сграда на около 3000 години са били намерени няколко тела. Британските учени са анализирали две различни по пол мумии.

Мъжката е била съставена най-малко от частите на трима души, а женската - от 4. Това е било установено чрез анализ на ДНК и на останките.

Открито е било, че на едни от костите се виждат следи от артрит, на другите – не.

Ако се съди по спецификата на мумифицирането, то е било извършено в блатата, разположени недалеч от мястото на разкопките.

Радиовъглеродният анализ пък е показал, че от момента на смъртта на хората и последвалото мумифициране до тяхното погребение под основата са изминали повече от 600 г.

Според учените "рекомбинацията" на телата е извършен в различно време - на мъжа през 1440-1260 г. пр. Хр., а на жената през 1310-1130 г. пр. Хр.

Изследователите предполагат, че "рекомбинацията" на телата е била умишлена, а не случайна.

Причината най-вероятно е ритуал за обединяването на няколко рода в един.

Възможно е също останките в далечното минало да са служили като своеобразен документ за собственост върху земята.

Като друг пример учените привеждат открити през 2009 г. мумии, в костите на които са пробити дупки.
Според специалистите това е било направено, за да се свържат костите помежду си с въженца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase