Solar Impulse при излитането му от Рабат. Снимка: Ройтерс

Експерименталният слънчев самолет Solar Impulse кацна днес на летище в испанската столица Мадрид на път от Мароко за Швейцария. Самолетът постави световен рекорд за междуконтинентален полетс машина, задвижвана от енергията на слънчевата светлина, предаде AFP, цитирана от БТА.

Solar Impulse, пилотиран от швейцарския пилот Бертран Пикар, прелетя за 17 часа разстоянието от Рабат в Мароко, където излетя вчера, и Мадрид, където кацна рано тази сутрин.

Настоящото пътуване на самолета от Швейцария до Мароко през Испания и обратно е тренировка за световното турне на подобрена версия на самолета, предвидено за 2014 г.

Частта от пътуването от 900 километра между Мароко и Испания е била доста трудна от техническа гледна точка. Самолетът е развивал скорост от 60 километра в час и е имало насрещни ветрове, които са влияели на полета му, посочват организаторите на пътуването на Solar Impulse.

Самолетът ще остане няколко дни в Испания, където ще участва в търговски и официални прояви, а после ще се прибере в Швейцария.

Той е изработен от карбонови нишки, не използва никакво гориво и се задвижва от 4 електрически двигателя с мощност 10 конски сили всеки, захранвани от 12 000 фотоелектрически клетки, покриващи огромното му крило. Енергията се съхранява в акумулатори, което му позволява да лети и нощем.

Solar Impulse е с мащабите на Airbus A340 - дължината му е 63,4 метра - но тежи едва 16 000 килограма, колкото средно голям камион, припомня агенция.

Solar Impulse излетя на 24 май от Пайерн, Швейцария, и кацна на 5 юни в Рабат след спирка в Мадрид, а след това стигна на 22 юни Уарзазате, в южната част на Мароко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase