Снимка: outnow.ch

Донякъде днешната представа за пират е объркана и дори забулена в романтизъм, най-вече заради чаровника Джони Деп.

Едва ли първото нещо, за което се сещаме, когато чуем думата пират, е някоя свирепа история от преди векове. Най-често в съзнанието ни изниква симпатичният и леко налудничав образ на Джак Спароу от "Карибски пирати".

Все пак лошите мъже на океана не са само плод на холивудски сценарии, а са били и реални хора. Ето кои са и най-известните пирати в света:

Бартоломей Робъртс

Истинското му име е Джон Робърс и е най-успешният пират по времето, когато пиратството е изживявало своите най-добри времена. Робъртс е заловил над 470 плавателни съда и е владеел водите между Америка и Западна Африка в периода 1719 – 1722 година. Може би силата му идва от факта, че Джон плава от 13-годишен. Той се превръща в пират през 1719 година и умира три години по-късно.

Черната брада

Истинското име на английския пират, тероризирал водите от Индия до източното крайбрежие на американските колонии, е Едуард Тийч. Първоначално Черната брада работи за друг пират – Бенджамин Хомголд, но малко по-късно вече има свой кораб - "Отмъщението на Кралица Ана". Прякора си получава заради гъстата си брада и страшния си външен вид. Умира на 22 ноември 1718 година.

Чарлз Вен

Английският пират е известен с това, че пленявал само английски и френски кораби. Чарлз се подвизавал на Бахамите и бил известен с жестокостта си дори към подчинените си. През 1817 година той е помилван от Краля, но веднага след като е освободен, Вен се завръща към пиратството. Едва четири години по-късно той е заловен и екзекутиран.

Хауел Дейвис

Дейвис е един от най-известните пирати, независимо, че той е такъв едва 11 месеца. Хауел има общо четири кораба. Характерното при него е, че завладявал плавателните съдево не със сила, а с трикове и хитрост. Дейвис умира през 1719 година, когато е прострелян, докато се опитва да отвлече високопоставено лице от португалски остров.

Томас Тю

Известен е още като Пиратът на Роунд айлънд. Той е командир на кораба Амити. Томас прави първия си голям удар, когато залавя голям кораб в Червено море, който пътува от Индия до Османската империя. Коръбът е превозвал злато и сребро на стойност 100 000 паунда. През 1695 година е и неговото последно злополучно пътуване, когато се опитва да изпревари кораба на Фатех Мохамед и бива убит.

Вижте и останалите в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase