Снимка: Reuters

Четири листа от средновековната книга "Възхвала на девствеността", в която са дадени съвети на монахините как трябва да се обличат, ще бъдат предложени на търг от аукционна къща "Сотбис".

Трактатът е написан от английския църковен деятел Алдхелм и е бил предназначен за монахините от абатство Баркинг, основано през 666 г.

Това е първият, написан в Англия текст, ориентиран към жените-читателки.

От страниците става ясно, че въздържанието не стига за благочестивия живот. Чистотата на тялото трябва да е съпроводена  от чистотата на помислите. Алдхелм отбелязва, че не може да има прошка за жените, които се обличат предизвикателно и така възбуждат интереса на младите мъже.

Той съветва например да не се носят разноцветни дрехи и изискани бижута.

Четири листа от древния екземпляр, който датира приблизително от 800-та година, ще бъдат предложени на ценители на 10 юли заедно с други манускрипти от колекцията на норвежеца Мартин Шойен.
 
На търга ще се наддава още за части от "Илиада" на Омир на древногръцки, части от различни екземпляри на Библията, "Героики" на Вергилий (екземпляр от края на XI век) и други ръкописи.

"Възхвала на девствеността" е с предварителна оценка на специалистите между 300 и 500 хиляди британски лири, а от продажбата на всички ръкописи се очаква сумата да достигне 2 млн. лири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase