Снимка: архив, Reuters

Всяка трета жена тайно обича домакинската работа, сочи ново проучване във Великобритания сред 2000 представителки на нежния пол.

Много жени признават, че обичат чистенето, защото им носи удоволствие или чувство на удовлетворение. То им дава и сигурност, че изненадващи гости у дома няма да видят къщата в безпорядък.

Все пак обаче почти четири от всеки десет дами, които обичат чистенето, споделят, че предпочитат да запазят тази си страст в тайна от силната си половинка.

Според проучването най-любимите домакински занимания са чистенето с прахосмукачка, разтребването и избърсването на повърхности. Там се нареждат и дейности като пускането на пералня, простирането, сменянето на чаршафите, миенето на чинии, бърсането на прах, гладенето и чистенето на пода.

Най-омразни за дамите пък са чистенето на фурната, на тоалетната и на банята. Сред неприятните задължения са също размразяването и чистенето на хладилника, изхвърлянето на боклука и чистенето на стълбите с прахосмукачка.

Оказва се, че домакинските задачи, които отнемат най-много време или пък са с етикет „отвратителни“, най-често се оставят на мъжа в къщата, пише "Дейли мейл".

От друга страна, жените предпочитат да свършат сами нещата, след които къщата изглежда видимо чиста – например бърсането на прах и миенето на чинии.

За дамите е приоритет също къщата да ухае на свежо и чисто. Повече от три четвърти от тях признават, че ако в един дом мирише неприятно, биха погледнали на обитателите му с лошо око.

Според изследването една жена прекарва средно по четири часа на седмица в чистене.  40% казват, че чистят сами, но повечето от дамите твърдят, че партньорът им участва в домакинските задължения наравно с тях.

Не е за вярване, но всяка десета жена обича да чисти толкова много, че дори би изчистила и нечий чужд дом, за да се почувства добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase