Снимка: Reuters
fallback

Въздухът в кухнята бил три пъти по-мръсен от смога над магистралата, твърдят учени от Университета в Шефилд.

Готвенето на газова печка в задушна модерна кухня излагала човека на повече токсични замърсители отколкото градската въздушна мръсотия, нажежава обстановката всекидневникът от Албиона "Дейли Телеграф".

Положението се усложнявало от добрата изолация на прозорците и вратите, освежителите за въздух, силните почистващи препарати.

За изследването си британските учени сравнили домовете на три домакинства - селска къща с електрическа готварска печка и два апартамента с газови печки в Шефилд - единият в центъра на града, а другият до натоварен път.

Учените вземали проби от въздуха в домовете и извън тях в продължение на четири седмици.

В кухнята на селския дом имало само следи от силно токсичния въглероден оксид. Нивата му в градските апартаменти обаче се увеличавали рязко, когато се включвала газова печка.

Готвенето на газ е значим източник и на азотен диоксид, като концентрациите в градските кухни са три пъти по-високи от регистрираните извън апартаментите и много над препоръчваните граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

за здраве

преди 11 години

Бягайте не към магистралите,а към Бойковите магистрали около 19 км , че инсталира по тях озонатори.

18

Анонимен

преди 11 години

Много интересни тия британци в селата си готвят на ел печки а в града на газови.А ни е тук сме обратното, в града на ел. печки в селото на газ.А в някой села готвят на газ щото последните 50 години никой не се е сетил да им прекара електроснабдяване до селото.

17

Texas

преди 11 години

Ще ти кажа нещо някои хора получават всичко,някои получават нищоThe Black Survivor

fallback