Снимка: Reuters

Приветливите и оптимистично настроени хора са с по-голям шанс да станат столетници, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Изследването е обхванало 243 евреи ашкенази от Източна Европа, прехвърлили 100-годишна възраст. Екипът от университета "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк, ръководен от д-р Нир Барзилай, е констатирал, че повечето от столетниците, включени в групата, били приветливи и усмихнати, сред тях липсвали невротици.

Учените избрали групата евреи ашкенази, защото те много си приличат генетично и са по-лесни за генетични изследвания.

Столетниците считали усмивката за много важна част от живота си и поддържали широки социални връзки. Те не криели позитивните си емоции.

Д-р Нир Барзилай заяви, че чертите на характера се променят в отрязъка на живота между 70 и 100-годишна възраст и сега неговият екип трябва да установи дали изследваните дълголетници са запазили своята индивидуалност през целия си живот.

 "Ние по безспорен начин установихме, че столетниците имат сходни личностни характеристики и със сигурност някои от унаследените особености играят важна роля при поддържането на доброто здраве и дълголетието", заяви Барзилай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase