Естествено езеро в басейна на река Амазонка. Снимка: Reuters

До края на този век между 50 и 90 процента от езиците на планетата ще бъдат мъртви, вещае американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Според изследване на екипа на д-р Лари Горенфло от университета в Пенсилвания най-застрашени са езиците на общностите, обитаващи все по-стесняващите се естествени екосистеми на планетата. Със загубата на природните местообитания  освен биоразнообразието човечеството ще изгуби и незаменимо културно наследство.

"Езиците на малките общности с примитивни икономики биват измествани от тези, които използва индустриалният свят", казва д-р Горенфло. "Наречията и диалектите биват унищожавани със същия ритъм, с който напредват моторните резачки в девствените гори на планетата".

В наши дни биологичните видове изчезват с 1000 пъти по-бързи темпове от цялата история на човешката цивилизация. В този контекст и езиците на аборигенските култури не ги очаква нищо добро. Това е най-видно в Бразилия, където уникални култури са погълнати от "глобализацията".

Д-р Горенфло е убеден, че екосистемите и езиците са тясно свързани. В застрашените екорегиони се говорят езици, които осигуряват 70 процента от езиковото богатство на планетата, пише БТА.

На 2,3 процента от останалата дива територия на планетата се говорят 3 202 езика - близо половината от съществуващите в наши дни. Условията, които предизвикват заличаването на биоразнообразието, автоматично осъждат на смърт и езиковото разнообразие, твърдят учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase