Снимка: Reuters
fallback

Учени от Токийския университет създадоха очила за отслабване, които помагат на желаещите да ядат по-малко, като уголемяват храната с 50%, но в същото време запазват размера на ръцете и окръжаващата среда, съобщи в. "Дейли мейл".

Така мозъкът се подмамва, че порцията е твърде голяма и човек си мисли, че е ял повече. Резултатът е, че се засища с 10 процента по-малко храна. Когато при експериментите очилата смалявали храната в чинията, хората поглъщали с 15 процента повече от обичайното.

Възможно е апетитът да бъде намален и с очила със сини стъкла. С тях храната изглежда също синя и никак не е привлекателна.

Според специалистите синият цвят действа също успокояващо на мозъчния център на апетита. Същият екип е създал още едни високотехнологични очила за отслабване, които преобразуват обикновена бисквита в чинията в нещо по-изкушаващо.

Вградената в тях система изпраща към носа миризма на определена храна, а образът й се прожектира на екрана им сякаш е в ръцете на хранещия се. Така мозъкът се подмамва да мисли, че вижданото и миризмата са истински и вкусът на приеманата храна се променя.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 12 години

това е български патент! навремето са слагали зелени очила нае конете и магаретата, да ги лъжат, че е пролет и да лапат слама, вместо трева!

23

Анонимен

преди 12 години

Такива очила за всички от парламента особено за някои няма да казваме имена ,но ще ги погледнеме изразително!

22

Go

преди 12 години

Дайте на Кимито от тия очила!

fallback